БАН се сдружава с Монтана

БАН се сдружава с Монтана | StandartNews.com

Монтана. Меморандум за сътрудничество подписаха кметът на Монтана Златко Живков и председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров. Той предвижда създаването в града на академичен център, който да работи с фирми, гимназии и с екипи за създаване на общи проекти. Индустрията не може без научно обслужване, а много от браншовите институти бяха закрити. Нашите учени ще осъществяват това обслужване. В Монтана и сега академията работи с фирма „Монбат" и Пима", стана ясно от срещата.

БАН досега е създала 12 центъра извън София, но всички са в университетски градове. В Монтана е първият в град без ВУЗ, но затова пък учените слизат по надолу и започват работа с учениците. Те ще помагат на училищата за по-ефективно образование.

Акад. Стефан Воденичаров съобщи, че група учени от БАН предлагат на българската общественост свои възгледи за формулиране на национални цели. Според тях първата трябва да е духовното развитие на нацията. Следващите са специални мерки за справяне с демографския проблем и превръщането на туризма в индустрия. Учените смятат, че е нужен нов обществен договор, който да гарантира налагането на по-добра съдебна система, способна да предотвратява корупционните практики.

За определяне на националните цели БАН ще използва и българите от чужбина. Поне 1 млн. от тях са много качествени хора, обяви още акад. Воденичаров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай