Балканско коледно хоро се изви в Кърджали навръх Изгнажден

Балканско коледно хоро се изви в Кърджали навръх Изгнажден | StandartNews.com

Кърджали. Навръх Игнажден музиканти от три държави свириха в Кърджали. В концерта „Балкански коледен букет" участваха оркестър "Мароня" с ръководител кмета на община Сапес-Мароня Илияс Йоанакис, цигуларят от Турция Недим Налбантоглу и акордеонистът Нешко Нешев с неговата формация "Балкан Месенджърс" с младата солистка Христина Чаушева. Празникът започна с изпълнение на космическата песен „Излял е Дельо хайдутин", след това на сцената първи се качиха съседите от Гърция.

„Приветствам тази инициатива. Музиката обединява хората, а днес във време на криза, надяваме се, да ви заредим с повече вяра и ви пожелаем светли коледни и новогодишни празници", каза Илияс Йоанакис. „С Нешко Нешев се познаваме от 20 години и приех поканата му. Музиката на балканските народи е много близка, в песните откриваме много общи неща, разликата е в нюансите и стилистичните особености", обясни Налбантоглу. По време на концерта той представи своя нова композиция, за първи заедно изпълниха и творба на кърджалийския музикант.

Въпреки студеното време много кърджалийци бяха дошли на площада пред Дома на културата. Български, турски и гръцки ритми се сляха в едно голямо балканско хоро, на което се хванаха и стари, и млади. „Общи концерти с участието на музиканти от различни страни се правят по цял свят, отдавна мечтаех такава среща да се случи и в Кърджали. Тя не се организира лесно, защото всеки има своя програма и затова благодаря на Илияс и на Недим, че пристигнаха", каза инициаторът Нешко Нешев и пожела на съгражданите си хубави празници и успешна 2014 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай