България с шампион от Европейските детски атлетически игри

България с шампион от Европейските детски атлетически игри | StandartNews.com

Бърно бе домакин на 8 и 9 септември на десетото юбилейно издание на Европейските детски лекоатлетически игри. Участие взеха над 1400 деца на възраст от 9 до 15 г. от 15 държави.
Освен най-многобройната група на домакините от Чехия, състезанието бе уважено и от водещи в леката атлетика страни като Великобритания, Италия, Полша, Испания, Румъния и др. Според организаторите това е най-голямото състезание за деца в Европа по брой участници и индивидуални стартове.

Изключителен успех постигнаха български състезатели от клуб „Академик" София с треньори Христо Стоянов – Професора и Моника Гачевска. В най-атрактивната и с най-много участници, дисциплина – 60 м при момчета, родени 2001 г., Веселин Живков се класира за А финал с личен резултат от 7.30 сек. Битката за шампионската титла във финалното бягане бе изключително оспорвана.

Пред пълните трибуни на стадиона, борбата от първия до последния метър беше между Веселин Живков и миналогодишния шампион и надежда на домакините Доминик Холуб(Чехия), които бе и с най-добро лично време от всички участници. Двамата финишираха едновременно с изключителен резултат от 7.20 сек, но след разчитане на фотофиниша победата бе дадена на Доминик с 2 хилядни преднина и неговият резултат бе коригиран на 7.19. Постиженията на българина и чеха бяха по-силни от най-доброто време в горната възрастова група (2000 г.)

Във финалното бягане в дисциплина (300 м), участваха братята-близнаци Веселин и Мартин Живкови. Макар и при тежки метеорологични условия (12 градуса, дъжд и вятър), те успяха да се наложат над всичките си конкуренти. В борбата за златото надделя Веселин с резултат 39.01, Мартин остана с второ време – 39.39 сек.
Това е четвърта шампионска титла на Веселин от международни състезания в чужбина за тази година след победи на турнири в Словения и Сърбия за деца до 16 г.

„Постигнах първата си голяма цел. Продължавам подготовката си и смятам, че мога да направя още по-добри резултати." - каза Веско след награждаването.

Мартин и Веселин Живкови са състезатели на изтъкнатия български треньор Христо Стоянов – Професора, който е треньор на европейския шампион за мъже в зала – Илия Дживондов.При момичетата състезателките на Моника Гачевска, дългогодишна национална състезателка и настоящ треньор в клуб „Академик" София, също постигнаха сериозни успехи на това състезание. В конкуренция от сто и осемнадесет момичета родени през 2003 г., Неда Ненова се класира за финала на скок на дължина, където постигна четвърти резултат от 4.44 м, като до последния опит заемаше трета позиция. Емилия Рангелова успя да се класира за финал Б на 60 м с личен резултат 8.86 сек.

Този празник на детската атлетика се състоя в прекрасния спортен комплекс в Технологичния парк на Техническия университет в Бърно, на който се провеждат състезания по лека атлетика от най-висок ранг. Перфектната организация, ведрата атмосфера, тържественото откриване със своята официална част и дефилирането на отборите, бляскавата церемония по награждаване на победителите и присъстващите звезди от чешкия спорт, създаваше усещане за голямо първенство.

"Участието на деца в такива форуми дава самочувствие и опит за постигане на бъдещи успехи на големи състезания и е добре повече български млади атлети да показват своите възможности не само у нас, но и в чужбина, коментира след състезанието Стоянов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай