Багер спасява 800 от буйна река

Багер спасява 800 от буйна река | StandartNews.com

Стряма скъса дига на няколко места, кмет алармира от месеци за проблема

Пловдив. Багер спешно укрепва дига на река Стряма, за да не залее село с 800 души. Хората в Трилистник треперят от покачилото се ниво на водата. Кметът пък всеки ден ходи да оглежда бреговете. Река Стряма, която минава през няколко населени места на територията на община Марица, е скъсала дига на две места, алармира кметът Димитър Иванов.

Градоначалникът веднага съобщил в "Напоителни системи", които от вторник работят в коритото на реката и правят корекция на бреговете. Ако не се прочисти течението от гъстата растителност и образувалите се острови, при едно снеготопене, обилен дъжд или изпускане на намиращия се наблизо язовир "Домлян", Стряма ще наводни най-близкото село Трилистник и магистрала "Тракия", обясни кметът. По думите му още преди седем месеца той сигнализирал за проблема, но никой до момента не е предприел някакви действия. Преди година пък, когато Стряма отново беше придошла и водата стигна на метър от АТ "Тракия", със общински средства и техника Димитър Иванов отклони водата към другия бряг. Мерките обаче бяха временни и сега проблемът отново изниква, коментира кметът. Специалистите, които работят на място, са го уверили във вторник, че все още нивото на реката е ниско и позволява да се влезе във водата с тежка техника, така че до ден-два при сегашните атмосферни условия ще се работи и опасността ще бъде отстранена.

Воден стълб с височина 1,5 метра от река Стряма може да залее и магистрала "Тракия", тъй като тя е на по-малко от 500 м от разядения земен насип". По-тънка от метър е дигата в един от критичните участъци, при силен тласък и ще бъде скъсана. На места реката е свлякла част от черен път. Ако нивото се вдигне, то селото ще бъде потопено само за 10 минути, предупреди Петров.

Щети за милион след пороите в Симитли

Щети за близо 1 милион лева нанесоха пороите на територията на община Симитли. Близо 500 хиляди лева ще струва само възстановяването на прекъснатия водопровод в село Железница. Над 70 къщи в селището останаха за няколко дни без питейна вода, след като придошлите води на река Железнишка разрушиха участъци от довеждащия водопровод. "Над 350 души бяха на сухо, но отстранихме аварията и вече имат вода, но решението е временно. При всеки по-силен дъжд водопроводът аварира, тъй като минава много близо до реката и водите го отнасят. Трябва да се направи по-друго трасе", каза кметът на община Симитли Апостол Апостолов. За авариралия водопровод и още шест инфраструктурни проблема вследствие на пороя кметската администрация е уведомила Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет и Областна администрация - Благоевград. До 3 месеца общината трябва да представи проекти за възстановяване на щетите и съответно остойностяване на нанесените поражения. Проливните дъждове на 31 януари и 1 февруари активираха свлачище на пътя за Долно Осеново и го откъснаха от света. И двете платна на шосето бяха затрупани от тонове скална и земна маса.

Мътна вода тече от чешми заради свлачище

Мътна вода потече от чешмите на домакинствата във Варна заради свлачище. Огромна земна маса затрупа главния водопровод Китка-Варна до село Аспарухово, община Дългопол, който захранва Варна и региона, обясни шефът на ВиК инж. Валентин Вълканов. Той е свикал веднага комисия, изпратено е писмо до областния управител на Варна Стоян Пасев за вземане на бързи мерки. Мътната вода тече в домакинства в кварталите "Владиславово", "Младост", както и в част от центъра на морската столица. Регионалната здравна инспекция излезе със съобщение, че водата не се препоръчва за пиене и за приготвяне на храна. От там излязоха с предписание до ВиК Варна за незабавна дезинфекция на водопроводната мрежа, както и за извършване на лабораторен контрол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай