Баби въртят коледни манджи за конкурс

Баби въртят коледни манджи за конкурс | StandartNews.com

Баби и по-млади невести въртят коледни манджи за конкурс в Перник. На 15 декември в Общинския младежки дом ще се проведе ХІ областна кулинарна изложба - конкурс „Традиционни ястия, напитки и реквизит в българската кухня от Никулден до Сирви Заговезни". В кулинарното състезание със свои представители участват всички читалищата от региона. Покана за участие е отправена и до Професионалната гимназия по облекло и туризъм "Св.Иван Рилски" в Перник, пенсионерски клубове и Дневни центрове за възрастни хора в областта.

Заради старанието на участниците конкурсът има регламент всеки от участниците да представя трапеза само за един от църковните празници от зимата. И понеже читалищните дейци не се удържат и на микрофона, те ще може да представят само по две песни и ли танци, но на дансинга ограничение няма да има.

Кулинарните произведения ще бъдат оценявани от жури с председател Милена Любенова - фолклорист в Института по етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН. Ще бъдат присъдени награди на кмета на общината, на областния управител, на настоятелството на читалище "Съзнание-1922." , купи за първо, второ и трето място. Специални предметни награди "За майсторски изделия" ще получат най-добрите готвачи. На всички колективи ще бъдат връчени медали и грамоти за участие.

Надпреварата се провежда всяка година през декември от 2004 година насам. Неин организатор е читалище "Съзнание-1922 г." , с финансовата подкрепа на община Перник.

Инициативата цели да възроди, популяризира и съхрани традиционното кулинарно изкуство на хората от Шопска етнографска област на Средна Западна България, присъствали на трапезата през вековете, обясняват организаторите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай