Азери стрелят с български автомати на "Ново село"

Азери стрелят с български автомати на "Ново село" | StandartNews.com

Сливен. 200 бойци от Азербайджан стрелят с български автомат "Калашников" на американската база "Ново село" източно от Сливен. Азерите участват за първи път в международно учение на българска територия. Те са част от "Блек сий ротейшънъл форс-13", в което се включиха рейнджъри от армиите на България, САЩ, Румъния и Сърбия.

Сърбите и румънците се обучаваха до миналата седмица и си тръгнаха. В момента учението върви с представителите на Азербайджан, на България и САЩ, каза пред "Стандарт" полковник Явор Матеев, който командва учението. Бойците от Азербайджан са пристигнали на "Ново село" без оръжие. На полигона те използват основно "Калашник", но и американската автоматична пушка М-16.

Междувременно край Балчик се извършват десантни скокове с парашут от специалните сили на Българската и Американска армии. Скоковете се извършват с немските парашути RS-44, които са на въоръжение в Българската армия. Рейнджърите ни скачат от български самолет "Спартан", но горивото и ресурсът за провеждането на скоковете се плащат от Американската армия, научи "Стандарт".

На 28 и 29 юли пък на база "Ново село" започва тактическо учение на пехотинците от Азербайджан, България и САЩ. В него обаче ще участват и самолети "СУ-27" от авиобаза "Безмер", които ще правят въздушно прикритие.

Миналата седмица в рамките на учението се провеждаха скокове и край Пловдив. "Стандарт" научи, че за ВИП-деня на учението, на 1 август, са поканени президентът и премиерът. Със сигурност на база "Ново село" ще бъде министърът на отбраната Ангел Найденов и шефът на парламентарната комисия по отбрана Янко Янков, които са потвърдили идването си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай