Авджии отстреляха 58-килограмов вълк

Авджии отстреляха 58-килограмов вълк | StandartNews.com

Самоков. Ловната дружинка от с. Ярлово, Самоковско, повали вълк единак, тежащ цели 58 килограма. Свилен Попов и Пламен Стойнев са героите, които отстреляли хищника. Авджията Георги Павловски обясни пред "Стандарт", че огромното животно е убито с два изстрела.

Ловците били на лов за дива свиня и случайно попаднали на голямата си находка. В далечината един от авджиите дори решил, че насреща им стои голяма лисица. Доближавайки се до жертвата, те видели, че всъщност е вълк и то с внушителни размери. Кой знае колко сърни е изял, коментира Павловски. Липсата на сняг обаче затруднява ловджиите в откриването им, тъй като няма дири за проследяване. Георги Павловски отчита тазгодишния ловен сезон като слаб. Според него причините за това са две.

Първата е липсата на сняг, защото снежната покривка и студът свалят животните от високите части на планината в по-ниските, където се намират ловни полета. Другият фактор е наличието на хищници. "Вълците са напаст не само в нашия район, а в цяла България. Влизат в домовете, нападат домашни животни. В снежно време вълците се движат на глутници. Тогава са наистина безмилостни и много свирепи", споделя авджията.

След успешния си улов ловната група е посрещната на площада в селото с фотоапарати, камери и телефони. "Вълкът е жилав и силен, трудно е да го убиеш. Хората от години не са виждали такова огромно животно. Снимаха се с него. Беше истинска атракция за всички нас",
коментира още Георги Павловски.

Хищник над 45 кила е рядкост у нас

Вълкът в България тежи между 40-45 кг. Изключителна рядкост са тези, които надхвърлят 55-60 кг, пишат в hunter.bg. Експертите от списание "Орбел" обясняват, че единакът е млад вълк, който се отделя от своята глутница, за да търси партньор, с когото да създаде семейна двойка. Вълци с тегло между 60 и 70 кг се срещат в Канада и островите на север.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай