Археолози от Аризона се удивиха на пръстена–модел на Ротондата

Археолози от Аризона се удивиха на пръстена–модел на Ротондата  | StandartNews.com

Варна. Златният пръстен, открит през 2011 г. в раннохристиянския комплекс на нос Св. Атанас в Бяла удиви Джефри Спайър и Джеймс Феръл, професори от Аризонския щатски университет, които посетиха разкопките в крепостта.

Професор Спайър, който е специалист по антични пръстени, е останал изключително заинтригуван от находката, която в горната си част представлява модел на Ротондата Анастасис /от гръцки –възкръснал/, която е над Гроба Господен в Йерусалим. Пред ръководителя на разкопките доц. Валери Йотов и кмета на Бяла Анастас Трендафилов американецът е споделил, че до днес не е попадал на толкова богат на детайли и фина изработка религиозен византийски пръстен от 6 в. Според него подобни пръстени са известни, но от по-късни периоди, и не са толкова изящни.

Двамата посетиха и Късноантичната крепост на нос св. Атанас.

Посещението започна с обиколка на обекта. Разглеждайки раннохристиянския комплекс, винарната и банята,  археолозите влязоха във взаимнополезна научна дискусия. Срещата продължи с разглежданe на експозицията в Общински културен институт /музей/ гр. Бяла.

„Това е чудесен град и археологическите останки са красиви и много важни", посочи проф. Джефри Спайър.

„Експонатите, открити при разкопките, са много ценни. Аплодирам усилията, които местната власт полага да развива археологията" бяха думите на проф. Джеймс Феръл. Той похвали общината, която сама осигурява парите за археологическите разкопки в късноантичната крепост.

Миналия петък доц. Валери Йотов е намерил и запазен керамичен свещник също от 6 век. На разкопките в края на месеца идват студенти по археология от Украйна.

В момента известно българско издателство е в Бяла, за да включи в пътеводител новия исторически и туристически маршрут през града и уникалните разкопки на нос „Св. Атанас".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай