Археолог става почетен гражданин на Мелник

Археолог става почетен гражданин на Мелник | StandartNews.com

Професор Виолета Нешева ще получи огромно признание за изследването на архитектурно-историческия резерват Мелник. На специална церемония в сряда от 14,00 часа в най-малкия ни град тя ще бъде удостоена със званието „Почетен гражданин на Мелник" по повод 45 години от началото на археологическите проучвания в населеното място. „За мен това е огромна чест. Всеки камък в Мелник е история и археология", твърди археологът. Тя в продължение на десетилетия наистина е преобърнала всяко камъче в архитектурно-историческия резерват. Натъкнала се е на стотици интересни находки и обекти. „Решението за удостояването на професор Нешева с това престижно звание е на общинския съвет, което обаче е напълно заслужено", коментира вр. и. д. кмет на община Сандански Младен Тимчев. Професор Нешева пък ще изненада с подарък Неврокопския митрополит Серафим. Археологът ще предаде на владиката мощи от древната църква „Св. св. Петър и Павел", които открила при разкопките в най-малкия ни град.

Церемонията в сряда ще даде начало на функцонирането на обновения Исторически музей в курорта. Ремонтът е извършен по проект на стойност от почти 100 000 лева. С отварянето на музея туристите ще могат да придобият по-ясна представа за възрожденския начин на живот, за историята на региона, за фолклора и обичаите в един от най-предпочитаните за отдих и туризъм региони у нас.

Място с неповторима старинна атмосфера, възрожденска архитектура и старинни къщи, което се очаква да привлече със своята богата експозиция още повече любители на българската история и бит. По проекта бе напълно ремонтирана покривната конструкция на сградата, дограмата, всички ВиК и ел. инсталации. Бяха ремонтирани и експозиционните помещения, където ще се състоят експозиции от времето на Възраждането, ще се представят мелнишки носии. Фондохранилището и документалното хранилище също са ремонтирани и обновени. На официалното откриване ще бъдат показани и местни занаяти - грънчарско колело и пещ за изпичане на глинени предмети.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай