Антракс уби пастир във Варненско

Антракс уби пастир във Варненско | StandartNews.com

Гражданска защита извършва мащабна дезинфекция във Варненско, заради месо от крава, заразена с антракс, съобщи БНР.

Месото на кравата е било преработено в нелегален цех и пласирано във Варненско, а останките от животното са били изхвърлени на сметище край варненското село Млада гвардия. Направени са проби, които са се оказали положителни.

Ще бъдат обеззаразени и дворовете на хората, които са имали контакт с животното. 18 души са имали контакт, пише БГНЕС.

Собственикът на кравата е 53-годишен мъж, който е починал и проби от него са изпратени в референтна лаборатория в София, за да се установи дали е бил заразен. Пробите на мъжа са положителни.

Мъжът е занасял месо от заразеното животно на нелегален цех за преработка на месо в други села и полицията разследва къде точно е продадено то и кои са извършителите на деянието.

Раздадени са антибиотици на хората, които са имали допир с починалия мъж, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Взети са всички мерки за безопасност, още преди да са ясни резултатите от взетите проби.

Д-р Даниел Денев, началник отдел здравеопазване на животните при Областна дирекция за храните сподели, че от понеделник започва ваксинация на всички животни във варненското село Млада гвардия, където има съмненя за заразено животн с антракс, пише агенция "Фокус".

"От вчера работим в много тясна връзка с всички институции–БАБХ в частност Областната дирекция за безопасност на храните-Варна, РЗИ-Варна, Гражданска защита и полиция. Трябва да се разбират всички институции замесени в този случай. Всички мерки, които изисква законодателството са предприети-ограничено е движението в населеното място, всички животни са прибрани вътре в дворовете на хората, извършва се дезинфекция на сметището, както и на животновъдния обект, в който е приклано това животно, което е със съмнение. В понеделник стартира ваксинацията на всички животни, които са в това населено место. На този етап е това продължаваме да проследяваме случая и да търсим причините", допълни д-р Денев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай