Античен град ще посреща туристи денонощно

Античен град ще посреща туристи денонощно    | StandartNews.com

Стара Загора. Паметниците на културата от античния римски град Августа Траяна ще бъдат отворени денонощно и ще се охраняват от 16 души след приключване на европроекта, който ги превърна в истинска атракция за старозагорци и гости. Това предложение на старозагорския градоначалник Живко Тодоров бе прието единодушно на редовното заседание на общинския съвет днес. Оформянето на целият комплекс е финала.

Реставрираните антични обекти са на площ около 10 дка и ще бъдат отворени 24 часа нонстоп за посещения на гражданите, с неограничен достъп от всички страни. При обследването комисия от експерти е била категорична, че поради голямата площ обектите са потенциално застрашени от кражби на движими паметници на културата с висока историческа стойност. За надеждната им охрана ще се извършва денонощен обход от две патрулни двойки.

Общинските съветници приеха и наредба за наградите и отличията на общината. Ежегодна награда „Стара Загора" вече ще се връчва на 24 май за заслуги в областта на науката и образованието, както и за култура и изкуство. За празника на славянската писменост и култура ще се връчва и награда „Млада Загора" за учащи, постигнали значими успехи в същите области. Учредява се и ново отличие – за гражданска доблест. С него ще бъдат награждавани български и чуждестранни граждани за проявена храброст и героизъм в ползва на обществото и държавата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай