Американци снимаха бусовете, в които спят ромите в Гърмен

Американци снимаха бусовете, в които спят ромите в Гърмен | StandartNews.com

Множество снимки на микробусите, в които спят останалите без дом роми в квартал „Кремиковци" на Гърмен, направиха представители на американското посолство у нас и на Фондация „Отворено общество". 12 души пристигнаха с автобус по обяд в четвъртък в ромската махала, където в края на юни и началото на септември бяха съборени общо 10 незаконни постройки. „Тъй като информацията е разнопосочна, решихме да дойдем на място. Целта ни е да се срещнем с всички заинтересовани страни – с ромите, с общинска администрация, с хората в Гърмен, с ръководството на училището в селото.

Срещата е организирана от Програмата за ромски инициативи на „Отворено общество" в Будапеща и американското посолство. Предстои да решим как можем да помогнем за разрешаването на този проблем", заяви Димитър Димитров, програмен директор на Програма „Рома" на „Отворено общество" в София. Той и останалите са снимали къщите на ромите, както и бусовете, в които спят останалите на улицата след събарянето на домовете им местни жители. Проверили са личните карти, на които ясно пише, че са жители на Гърмен, питали са ходят ли децата на училище. „Защо не са настанени никъде тези, които вече нямат къщи? Ще потърсим отговори от местната власт. За нас най-важно е да има мир и спокойствие в Гърмен, а не напрежение", каза още Димитров.

„Показахме им документи, че сме си купили земята, но въпреки това ни бутнаха къщите. Видяха и издадените от общината удостоверения за търпимост. Искаме да ни помогнат, но ни признаха, че няма да предприемат засега нищо. Ще пристигнат още веднъж в квартала ни и тогава ще вземат решение как да ни помогнат", сподели Иван Айдаров, който е пастор в евангелистката църква в ромската махала.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай