Американци изследват античен град у нас

Американци изследват античен град у нас | StandartNews.com

Благоевград. На 1 юни екип от български и американски археолози ще продължи изследването на античния град Хераклея Синтика край храма на пророчицата Ванга.

"Дейността ни се финансира основно от САЩ, без тяхната помощ няма как да се справим", разкри шефът на Градския исторически музей в Петрич Сотир Иванов. Ще се работи през целия месец юни. Миналата година специалистите се трудиха през юли и август, но заради големите жеги прекъснаха дейността си на терена.

Иванов увери, че няма проблем с финансирането, тъй като проектът е съвместен между музея, Американския изследователски институт и Националния археологически институт с музей. Община Петрич отпусна 30 000 лева за археологическите разкопки, същата сума ще даде и културното министерство. Американците пък ще финансират дейността с 50 000 долара. 12 студенти от Америка също ще са сред изследователите на древното селище. Ще се възстановят табелите на български и английски език, които бяха потрошени от вандали. На археолозите ще помагат и работници по временната заетост в община Петрич.

Античният град се намира само на 1 километър от църквата на Ванга, в подножието на изгасналия вулкан Кожух.

Специалистите са открили в последните няколко години стотици ценни експонати – движимите вече са изложени в Градския исторически музей в Петрич. Част от обекта е реставриран и консервиран. Намерени са останки от градска инфраструктура. Специалистите попаднали и на гробове от раннохристиянски погребения. Открити са керамични предмети, камъни от катапулт, колони, капители, театрални маски, теракотени фигури.

"Натъкнахме се и на оброчна плоча с лика на богинята на възмездието Немезида, както и на различно въоръжение – стрели, оловни тежести за прашка. Говорим за находки в периода от 4 век преди Христа до 5 век след Христа. В музея се съхранява и монета с лика на римския император Флавий Маркиан", разкри директорът на петричкия музей Сотир Иванов. Надеждите на археолозите са, че тази година ще успеят да открият останки от театър, от форум, от обществени сгради.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай