Мистерия с ужилените адвокати в Кърджали

 Мистерия с ужилените адвокати в Кърджали | StandartNews.com

Кърджали. В пълна мистерия се превръща унизителният скандал с изчезнали членски и осигурителни адвокатски вноски. Касиерката на трудов договор към Адвокатската колегия в Кърджали Мариана Г., която е възможният извършител, е неоткриваема отпреди Нова година. Тогава касиерката поискала няколко дена отпуск от председателката на колегията, която й е пряк началник. Когато адвокатите отишли, за да платят осигуровките си - здравната и данък общ доход, те видели на вратата й бележка, че до 11 януари е в болнични. На 25 януари се провело общо събрание на местната колегия и се оказало, че Марияна я няма на работа. Колегията е

подала вече две жалби до прокуратурата

и се води разследване срещу техническия секретар Мариана Г., която е възможният извършител, коментираха от Районна прокуратура. Първият сигнал е от председателя на колегията Милена Караманолева, внесен на 15 януари т.г., а прокуратурата е разпоредила незабавна проверка още на следващия ден. Вторият сигнал е от управителя на осигурителната каса при колегията.
Служителка на НАП-Кърджали се натъкнала на несъответствия между подадените декларации от адвокатите и информацията от НОИ. Така станало ясно, че близо 65 души от колегията дължат пенсионни вноски.
"От мухата правят слон. Още не е доказано, че Мариана е завлякла някого. Някои колеги казват, че не са им внесени вноските. Като правих проверка в банката към 21 декември,

установих, че Мариана е внасяла пари

казва адвокатка. В момента се извършва ревизия на неправомерните тегления на суми от банковата сметка на колегията. Единствено секретарката Мариана Г. имала спесимен за това от 2004 г. Тя започнала работа в колегията преди 10 г., преди това е била домакин в областната администрация в Кърджали. При нея адвокатите внасяли и членски внос към Висшия адвокатски колектив, и към този в Кърджали.
Освен това при местната колегия действа и осигурителна каса. Сумите за здраве и пенсия трябвало да събира и отчита отново Мариана, но се твърди, че била упълномощена за това с устна договорка. За всяка вноска секретарката Мариана Г. издавала ордери, както и удостоверения, които после се прилагат към данъчната декларация. Според първоначално лансираната информация касиерката не внасяла събраните пари нито в НАП, нито в осигурителната каса. Така за последните 10 г. адвокатите от колегията в Кърджали станали нередовни платци. Според някои от практикуващите юристи в града трябвало да внесат суми в рамките на няколко хиляди лева. Установени са липси и на първични документи, както и неправилно водене на налични такива.
От Районна прокуратура подчертаха, че все още Икономическа полиция извършва проверка по сигналите и не е образувано досъдебно производство. След събиране на първоначални данни Мариана ще бъде търсена за обяснения по случая. В момента секретарката на адвокатите в Кърджали е

обявена за общодържавно издирване

Според прокурори вероятността 1-месечният срок на проверката да бъде удължен е голяма, тъй като касае обследване на множество счетоводни документи, банкови сметки и движенията по тях. Ако действително се окажат липси, десетки адвокати трябва да внасят осигуровки за години назад с лихви. Голяма част от тях са се осигурявали на максимална заплата и в момента дължат хиляди. Според запознати някои адвокати се оплакали, че няма как да защитят правотата си в съда, защото нямат документи, с които да докажат, че са жертви на измама.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай