Холдинг „Загора“ съкращава 340 човека

 Холдинг „Загора“ съкращава 340 човека | StandartNews.com

Холдинг „Загора" подаде днес предизвестие в Бюрото по труда за съкращаването на 340 човека, съобщи на нарочна пресконференция съдружникът в холдинга Антон Андронов. Той обяви и в кои предприятия ще бъдат съкратени служители - "Наталия" - 50, "Пресков" - 80, "Прогрес" - 150, "Хранинвест" - 60. В четирите предприятия на холдинг „Загора" работят 2200 души.

"Ние ще бъдем щастливи ако се разминем с това, защото реалността може да бъде по тежка, защото съкращаване на хора не е хубаво. Ако съкратим хора, ние трудно ще си извършваме производствения процес. Това ще се случи и с другите индустрии", каза Андронов.

Той уточни, че съкращенията ще стана факт, ако бъдат приети предложенията за увеличение на тока от 1-ви юли и на таксата „задължения към обществото", която ще доведе до поскъпване на ел. енергията за индустрията с над 20 %.

Последствията от предстоящото увеличение на цената на тока за бизнеса ще бъдат съкращения и фалити на и без това малкото останали в България производствени предприятия, предупреди Антон Андронов.

"Десетки милиони са инвестициите, с които енергоемкостта в предприятията на холдинга, е намалена до 30%. Освен кредитите сега обаче ще заплащаме и увеличената надбавка", коментира Андронов, според когото има два изхода пред бизнеса-или съкращения на работещи, или намаление на заплатите.

"Индустрията не може да понесе такава цена на тока. Десетки са само предприятията у нас, които биха се възползвали от предвидената 85-процентна отстъпка от таксата "задължения към обществото ", категоричен е Андронов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай