Евродепутатът Андрей Новаков - гост на родопската махала Батковци

 Евродепутатът Андрей Новаков - гост на родопската махала Батковци | StandartNews.com

Най-младият евродепутат Андрей Новаков от групата на ЕНП-ГЕРБ дари 10 флага на страни-членки на ЕС на единствения по рода си етнографски музей на открито в родопската махала Батковци.

Новаков посети уникалната сбирка от старинни битови предмети и еврознамена в Батковци. Мини-музеят е създаден преди 8 г от вече покойния самоук майстор Хасан Садък по повод присъединяването на България към ЕС. Всяко знаме е придружено с информация за площта и населението на съответната държава. В колекцията има флаг на НАТО, както и на балканските ни съседи. Експозицията е обогатена с автентични, вече изчезнали от употреба, предмети от местния бит – рало, диканя, съдове за масло и мляко, хромели за зърно, дараци за вълна и много други, които бай Хасан старателно събирал и възстановявал.

Оттогава евромахала Батковци е обект на нестихващ интерес от наши и чужди туристи и се е превърнала в нагледен урок по родинознание. Тук всеки посетител бива посрещнат, освен с добра дума, и с домашни специалитети – баница, баклава, айран и мед, а мисията на бай Хасан е намерила продължител в лицето на неговия внук Бекир.

Евродепутатът Андрей Новаков остана впечатлен от видяното и заяви, че ще проучи възможностите за привличане на евросредства за поддръжка и разширяване на евромахалата и ще съдейства за подмяната на всички еврознамена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай