9-годишна подпали сестричката си

9-годишна подпали сестричката си | StandartNews.com

Третокласничката заляла, без да иска, бебето с бензин, то бере душа с 80% изгаряния

Бебе на година и осем месеца бере душа в болница с 80% изгаряния. Малкото момиченце пострадало, след като печка гръмна в дома на семейството му в неделя по обяд в ивайловградското село Свирачи. Отоплителният уред е за твърдо гориво, но бил разпалван с бензин. Бедата с малкото момиченце се случила, когато по-голямата сестричка - на 9 г., решила да стопли стаята и традиционно лиснала синкавото гориво. Родителите на двете деца Васил и Радка са дървосекачи. В деня, в който печката бомба гръмнала, те били на работа в гората. Майката запалила кюнеца, преди да напусне дома. Печката обаче изгаснала и каката Димка решила да я разпали отново по традиционния начин.

Тогава и печката избухнала. За късмет третото дете в семейството не било в този момент в къщата. Кметицата на селото Тянка Пехливанова обаче обясни, че макар и бедно, семейството е сплотено. Родителите се грижат добре за децата си. В селото ги познават от преди десетина години, когато ги настанили в общинско жилище. Децата им не са оставяни безпризорни, но в сезона, когато е урожаят за дървосекачите, трябва да се припечелват и пари за прехраната, затова понякога се налагало каката да се грижи за по-малките деца.

При избухването каката е получила изгаряния по ръцете. Въпреки крехката си възраст момичето реагирало абсолютно адекватно и хладнокръвно, разказа кметицата на Свирачи. Като видяла в пламъци сестричето си, третокласничката плиснала пищящата Веска с вода, съблякла й дрехите и хукнала да търси помощ някой да се обади на тел. 112.

По случая работи и Защита на детето. Бебето е настанено в тежко състояние в болницата в Хасково, където в местната реанимация констатираха изгаряния около 80% на тялото и на лицето. След констатацията на тежките поражения със спешен екип от Хасково пострадалото дете е откарано в клиниката по изгаряния към УМБАЛ "Св. Георги"-Пловдив.
Момиченцето е на командно дишане и е с малки шансове за оцеляване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай