40 годишен път става като нов

40 годишен път става като нов  | StandartNews.com

Габрово. 40 годишен път, който да сега разбиваше коли ще стане като нов, след като правителството отпусна пари за рехабилитация.

Министър Десислава Терзиева обяви в Габрово, че стартира и превантивният ремонт на близо 15 километра от третокласния път Трявна – Габрово. Пътят не е ремонтиран от 40 години. Ремонтът се извършва с 3,5 млн. лв., осигурени от Публичната инвестиционна програма на правителството. Още 380 000 лв. са осигурени от бюджета на АПИ за изпълнението на първия етап от ремонта на третокласния път Габрово – Дебел дял.

Правителството отпуска средства за ремонт на две язовирни стени едната от които на жизненоважният за Трявна, язовир "Нейковци". От там вода чакат повече от 30 хиляди души вече 30 години. Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, направи оглед на бъдещата строителна площадка на язовира. Търгът за избор на строител може да бъде обявен през втората половина на 2015 г., а реалното строителство да започне през 2016 г.

Като начало от "Нейковци" ще се водоснабдяват градовете Трявна и Плачковци с население близо 15 хиляди, а след това и още населени места. Строителството на язовира е започнало през 1978 г., но е прекъсвано няколко пъти. През 2001 г. е спряно окончателно. Тази година предстои и ремонта на стената на яз. "Христо Смирненски". Търгът за избор на строител ще стартира през месец август, а стойността на рехабилитацията е 330 000 лева. Средствата са осигурени от държавния бюджет. Съоръжението е основен водоизточник на Габрово и обслужва 18 населени места от общината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай