4000 цял ден гониха злото от Разлог

4000 цял ден гониха злото от Разлог | StandartNews.com

Страхотни кукерски костюми, прекрасни народни носии, звук на чанове и тъпани завладяха центъра на Разлог в първия ден на новата година. 4000 сурвакари прогониха злото от общината след танци, които продължиха повече от 8 часа. Традицията в планинския град отново оживя и се преплете в съвремието със своите участници от 7-те квартала на Разлог. Малки и големи, цели фамилии се включиха тази година в традиционния кукерски карнавал „Старчевата".

Карнавалът се характеризира със сборни групи от кукери и други атрактивни персонажи - моми и ергени, смешници, попове, мечки, мечкари, младоженци, булки, старци и бабички. Всеки квартал представи традицията по свой начин. На хората се хванаха хиляди хора, а край тях танцуваха кукерите. Обичаят по прогонването на злите сили е съществен в карнавала. Маскираните мъже, жени и деца правят кръг, в средата застава старейшината на квартала, който е с житен сноп в ръце, облечен в празнична носия и наметнат с ямурлук. По подаден от него знак първият кукер влиза в кръга, коленичи и приема благословията на старейшината.

Първият ден от годината е важен за Разлог и неговите жители, за традицията и обичта към дедите. На този празник разложани се стремят да дадат нещо от себе си и на другите. Отправят се пожелания, наричания и благословии. До късно вечерта в петък имаше шумна веселба и празник от сърце за хиляди местни жители и гости на града.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай