3 хил. тона скали са се срутили на пътя край Смолян

3 хил. тона скали са се срутили на пътя край Смолян | StandartNews.com

3 хиляди тона скали са се срутили на пътя Асеновград – Смолян, обясни премиерът Бойко Борисов от Пловдив. Надявам се след обяд да бъде пуснат пътя, допълни той.

Тази сутрин там са изпратени булдозери, които и в момента работят, за да може днес скиорите да се придвижат по този път към населените си места спокойно.

Борисов каза още, че е скъсан и магистралният водопровод на Кърджали, което е голям проблем, информира "Фокус". Министър Лиляна Павлова е там в момента, за да координира действията. В пазарджишко пък са министър Евелина Василена и министър Десислава Танева.

„Опитваме се максимално да помогнем на хората с подпочвените води там", каза премиерът. Той уточни, че ситуацията е такава, че свалачищата и срутищата са огромни. Пътищата у нас са строени без сервитути, с наклони, които не е трябвало да бъдат такива, всичко сега се изсипва на главата на това правителство и трябва бърза да се оправя.

Премиерът каза още, че в следващата година трябва да се заложат в бюджета повече пари за полутунели, мрежи, които трябва да се правят там. Хората в бедстващите райони ще бъдат компенсиране с каквото може, в Кърджали и Смолянско има загинали около 500 овце и крави, има механизъм, по който ще им се помогне. Дървен материал пък ще бъде раздаден на спасители, за да бъдат компенсирани.

Работи се в посока да се помогне на всички. Ще бъдат подпомогнати и няколко общини с допълнителни средства за снегопочистване. Това са общините Кърджали, Смолян, Кирково и Ардино. Те нямат в бюджетите пари и сега фактурират допълнителното почистване. Това са малко пари – по 20-30 хиляди лева и не е страшно. Бойко Борисов отново благодари на всички пожарникари, полицаи, военни, горски и доброволци, тъй като хората са направили чудеса. „От тук преспите се виждат малки", каза премиерът. Там е страшно. Много хора са рискували живота си, за да бутат надолу към урвите снега.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай