310 нарушения за месец констатираха в Добрич

310 нарушения за месец констатираха в Добрич | StandartNews.com

За първия месец на годината служителите в Областната инспекция по труда в Добрич са извършили общо 100 проверки, като са констатирали 310 нарушения на трудовото законодателство, в т.ч. 124 нарушения по осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд и 185 по трудовите правоотношения, съобщиха от дирекцията.

На работодателите, допуснали нарушения на трудовото законодателство са съставени 9 акта, от които 4 за нарушения по осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд и 5 за нарушения по трудовите правоотношения.

Всички актове са съставени на работодатели, с изключение на един, който е съставен на длъжностно лице. 12 наказателни постановления са издали трудовите инспектори през януари, като влезлите в сила са 6 на брой за общо 2450 лева. 20 постъпили жалби са били разгледани от служителите на трудовата инспекция, от които решение има по 13 на брой. Основно сигналите и жалбите са за нарушения на Кодекса на труда - предимно с полагане на труд извън установеното работно време, неизплащане на трудово възнаграждение, обезщетение за отпуск, непредоставяне на документите по прекратяване на трудовите правоотношения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай