27 души скочиха за кръста в Бургас

27 души скочиха за кръста в Бургас | StandartNews.com

90-годишен летец се бори за разпятието край Синеморец

27 смелчаци скочиха в морето за кръста в Бургас. Най-младият от тях е на 17 години, а най-възрастният е на 63. След кратка, но мното оспорвана надпревара в ледената вода, първи до разпятието се добра 20 годишният Милен Крайнов. Младият мъж е завършил Морското училище и в момента е студент. Любопитна подробност е, че при теглене на номерчетата за допускане до участие в ритуала, Милен е изтеглил №1. Тази година в ритуала участваха само мъже. Ден преди Йордановден църквата забрани участието на жени, като се позова на канона. Дали заради забраната или заради студеното време, но нито една дама не изяви желание да скочи в морето за разлика от други години.

В Синеморец пък 90-годишен старец счупи всички рекорди, като се хвърли в морето редом до снажни младежи. На тази достолепна възраст, Янко Янков показа завидна физическа форма и издържливост и доста притесни младежите. 90-годишният смелчага премери сили с още петима и макар да не успя да стигне първи до разпятието, той се превърна в героят на деня. Дядо Янко е бивш военен пилот, а по призвание заклет рибар. Той се подготвял за скока в леденото море цял месец. Тренирал всеки ден с физически упражнения и спрял цигарите.

Строител и треньор по плуване спасиха кръста в Созопол. Най-бърз се оказа 23 годишният Щилян Асенов. Той спаси кръста в бурното море в надпревара с още 15 души. По традиция, позната само в Созопол , кръстът бе разчупен на две и второто парче бе хвърлено още по- навътре сред пенливите вълни. Последва ново гмуркане на участниците и късметлията се оказа треньорът по плуване Калоян Николов.

Победителите и останалите участници получиха парични награди от общината. Спасителят на кръста Щилян Асенов участва за втори път в ритуала, а подгласникът му Калоян Николов участва за пети път.

Традицията за чупене на кръста е уникална и се спазва единствено в Созопол.Тя идва от далечните години назад във времето, когато морето в близост до брега замръзнало. При хвърлянето, дървеният кръст паднал върху парче лед и се счупил на две. Парчетата са спасени от двама участници в ритуала и оттогава созополчани почитат тази уникална за страната традиция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай