26-годишен спортист извади Богоявленския кръст от Арда

26-годишен спортист извади Богоявленския кръст от Арда | StandartNews.com

Литийното шествие към Водното огледало поведоха отец Петър Гарена и кметът Хасан Азис с червен ретро автомобил
За трета поредна година на Богоявление 26- годишният спортист Величко Карабоюков извади кръста от водите на река Арда. Заедно с него в ледените води се хвърлиха още 50 смелчаци. Късметлията получи награда от 100 лева лично от кмета на Кърджали Хасан Азис. Енорийският свещеник отец Петър Гарена благослови всички жители и пожела здрава, мирна и спорна година и раздаде на останалите участници по 20 лв. Градоначалникът честити празника на кърджалийци и поздрави именниците. Той подчерта, че хвърлянето във водата за изваждане на Богоявленския кръст е и за здраве, но и за пречистване от лоши помисли.

Литийното шествие към Водното огледало тръгна след тържествената Света литургия , отслужена в централния градски храм „Св.Георги Победоносец". И тази година празника се отличаваше с атрактивност. Червен Мерцедес, произведен през 1936 г., поведе процесията. Отец Петър бе на стъпалото на ретро-автомобила, който умело бе управляван от градоначалника.

От години Богоявленският ритуал в Кърджали се превръща в общоградски празник, в който участват много християни, но и мюсюлмани. На Йордановден 2015 г. литийното шествие поведоха отец Петър и кметът Хасан Азис, качени на АТВ, в шествието е имало камили, БТР, магарета, велосипеди, волски каруца.А самият отец Гарена е хвърлял кръста, провесен на въжета от моста над Арда, от катамаран, от скутер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай