24 часа делят спасителите от двамата затрупани миньори

24 часа делят спасителите от двамата затрупани миньори | StandartNews.com

Симитли. 26 метра прокопаха спасителите и миньорите в рудник "Ораново", които вече 15 дни издирват двамата си затрупани колеги. Остават още 7 метра в 33-метровата галерия, за да се стигне до тунел „А", където се предполага, че са Николай Михайлов и Иван Лазаров. "Утре по това време най-вероятно ще достигнем до тях", заяви главният инженер на рудника Бонислав Попов.

Преди две седмици, на 16 юли, малко след 9.30 часа сутринта кално свлачище на над 300 метра под земята уби на място Асен Стойнев и Христо Младенов. Двамата им колеги - 35-годишният Иван Лазаров и Николай Михайлов, все още са в неизвестност. Непрекъснато свличане на кал спря работата им във фаталната 64-та галерия. Комисия от експерти реши да се прокопае обходна галерия, за да се гарантира безопасността на спасителите.

"Работи се нормално и по план, няма проблем с двата верижни транспортьора, които изтеглят назад въглищата при прокопаването на галерията чрез взривяване", каза още Попов (на снимката).

Специалисти признаха, че акцията вече не е спасителна, а издирвателна. Да се оцелее две седмици на над 300 метра под земята, без храна и вода, при високо съдържание на метан, ще е истинско чудо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай