20 села в Монтанско две денонощия са без ток

20 села в Монтанско две денонощия са без ток | StandartNews.com

20 села от общините в Монтана, Лом, Вълчедръм, Бойчиновци изкараха без ток близо две денонощия, съобщи областният управител Ивайло Петров. Мокрият сняг е скъсал електропроводи в Добри дол, Комощица, Черни връх, Дългоделци, Славотин, Смоляновци. Село Портитовци, община Бойчиновци, остана и без вода, тъй като помпата за подаването и е останала без електрозахранване.

В Монтана снегът е съборил много клони и дървета по улиците и из парковете. В понеделник работници от фирмата за чистота, която извършва и снегопочистването, започнаха извличането им. От общината за пореден път призоваха собствениците на магазини, офиси и жилищни блокове да почистят тротоарите пред тях. В града не е затворено нито едно училище или детска градина. Нормално е и подаването на природно гориво от фирмата на „Овъргаз" към всички газифицирани сгради.

Проходът „Петрохан" вече е отворен за движение, след като от сутринта в неделя екипи на снегопочистващата фирма отстраняваха снега от паднали на платното няколко лавини. През прохода обаче могат да се движат само леки и лекотоварни автомобили. Камиони над 12 тона с ремаркета и полуремаркета не се пропускат към върха.

В овладяване на трудната зимна обстановка се включиха и екипи на полицията и жандармерията, допълни Ивайло Петров. Той похвали екипите на ЧЕЗ, които работят на терен при трудни метеорологични условия и затруднен достъп до авариралите стълбове и електропроводи.

От 17 000 абонати без ток в неделя към обяд в понеделник броят им се стопи на 5000.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай