16 хиляди тома мухлясват в читалище

16 хиляди тома мухлясват в читалище | StandartNews.com

Аврен. Книги натъпкани в чували с мухъл, прогизнали тавани, читалище, което е аквариум отвътре-това е  мрачната картинка  от спрян европроект в община Аврен. 16 хиляди тома се унищожават от две зими насам само в читалище „П.Р.Славейков”, посочи кметът Емануил Манолов.

Още по-трагично било положението в читалищата в селата Синдел и в Равна гора, които са на територията на общината.

Вместо да се стегнат, сградите били пред рухване. От дъждовете и влагата едва опазили 100 –годишни фолклорни носии на местните певчески групи. При бившия кмет община Аврен спечелила суперпроект на стойност 3.8 млн.лева за основен ремонт на трите читалища, които съществуват почти от началото на миналия век. По време на тръжната процедура част от участниците обжалвали срещу спечелилата фирма „Стоянов 06”.

КЗК спряла процедурата, а материалите от търга са предадени в прокуратурата, където е образувано досъдебно производство. МРРБ прекратява проекта за това, че има извършено престъпление и работата по ремонтите спира.

След две зими всичко вътре в читалищата е разрушено до неузнаваемост. Трябват 1 млн. лева, за да се покрият, да се възстанови отчасти този погром, но сме с вързани ръце, каза кметът. Община Аврен е с бюджет по –малко от 4 млн.лева и сега трябва да възстанови на МРРБ  49 хиляди лева, вложени в скандалния ремонт на читалищата.

За празника на Аврен на 28 септември се очаква премиерът и министри да открият чисто новия площад и парк на общинския център.

Той е с нови улици, тротоари, шадраван и детска площадка по спечелен проект за над 2.8 млн.лева по оперативна програма „Регионално развитие”.

До следващия сезон курортният комплекс „Камчия” ще бъде с нов водопровод и чиста питейна вода. За финализирането на  мащабния проект”  Камчийски пясъци”  са необходими 7.6 млн.лева с ДДС, като 50 на сто ще бъдат осигурени от МИЕТ, тъй като „Санитарно-оздравителният комплекс „Камчия„ на правителството на Москва, който се намира там е инвеститор клас А.

Миналата седмица в лагера са пуснати нов учебно-възпитателен и спортен комплекс с басейн, а догодина трябва да бъде завършен и втори комплекс, обясни кметът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай