1500 кукери прогониха злото с танците си

1500 кукери прогониха злото с танците си | StandartNews.com

Благоевград. При голям интерес се проведе Седми общински фестивал на сурвакарските групи в Благоевград. Дъждът, който заваля преди обяд, не спря наплива на хиляди благоевградчани към мястото на атрактивното събитие – булевард „Св. св. Кирил и Методий", за да видят дефилиращите кукери. Близо 1500 участници от 12 групи от общината разсмяха публиката с артистичните си изпълнения и разиграни сценки на злободневни теми. Най-важното е, че те прогониха надалеч от града и от останалите населени места в общината злото и бедите.

Зрителите аплодираха уникалните и саморъчно изработени кожени костюми и народни носии. Те имаха шанса да видят „реванша" на нашия боксьор Кубрат Пулев срещу световния шампион Владимир Кличко от Украйна. Боят пресъздадоха сурвакарите от ромската махала – Първи квартал. Очевадната разлика от истинската битка бе, че нашият спортист буквално преби от бой противника си и не спря да го млати през цялото време на представянето на групата. Разбира се, най-много бяха обичайно заподозрените персонажи – поп, булка и младоженец, старци, мечки с мечкари, космати бабугери. Лекари правиха безкръвни операции, бежанци от Сирия играха кючек, по булеварда караше мотор с кош „немският фюрер Адолф Хитлер", а „Кинг Конг" /б.а.-истинска маймуна/ бе заловен и затворен в клетка. За втора поредна година впечатли отсъствието на скечове на политическа тема. Явно политиците въобще не са впечатлили сурвакарите през изминалата 2014 г. и не са заслужили усилията им да ги окарикатурят.

„Докато работят не за народа, а срещу народа, управниците не заслужават дори да ги осмеем", категорични бяха сурвакарите.

Журито пък реши да зарадва всяка група с някаква награда, за да няма сърдити и обидени. Пък и всички заслужаваха отличие за проявените творчество, артистичност, желание за изява. В категорията "иновации" наградата взе квартал "Струмско", призът за артистичност - квартал "Плажа", за маска и костюм наградата отиде в с. Падеш, а за мечкарска група - в село Лешко. Най-добри бяха "старците" на Втора група "Грамада", а за младоженческа двойка – село Изгрев. Отличието за композиция отиде в Трети квартал, за артистично участие - в Първа група на квартал "Грамада", най-масова бе групата на Първи квартал, а наградата за пазител на традициите взе кукерската група на село Покровник. Наградите връчиха кметът на общината Атанас Камбитов и председателят на общинския съвет Радослав Тасков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай