140 еднодневни договора за краткотрайна сезонна работа са сключени в Кърджалийско

140 еднодневни договора за краткотрайна сезонна работа са сключени в Кърджалийско  | StandartNews.com

140 еднодневни договора за наемането на работници за краткотрайна сезонна работа в земеделието са заверени в Областната дирекция „Инспекция" по труда" в Кърджали, съобщи директорът на ведомството Ангелина Бабунска. По думите й от старта на тази система преди месец интересът расте както от страна на земеделските производители, така и от страна на желаещите да бъдат наети в сектор „Растениевъдство" . Еднодневните трудови договори в региона са най – вече за бране на червена капия, домати, грозде и по –малко на картофи.

Бабунска припомни, че трудовите договори се заверяват в дирекция „Инспекция по труда" по местонахождение на обработваемата площ. С едно лице могат да се сключват еднодневни договори за не повече от 90 дни.
Сезонните селскостопански работници няма да бъдат лишавани от социални помощи, ако отговарят на останалите условия за достъп до получаване на месечни социални помощи по реда на Закона за социално подпомагане. Лицата, наети на еднодневни трудови договори, няма да губят право на социални помощи и обезщетение за безработица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай