11 опасни къщи дебнат туристи в Ковачевица

11 опасни къщи дебнат туристи в Ковачевица | StandartNews.com

Благоевград. 11 са опасните вековни къщи в архитектурния резерват Ковачевица. Тези постройки са реална заплаха и за туристите, и за местните хора. Защото има риск да се срутят и да отнемат човешки живот. Затова гостите на селището трябва да са много внимателни при своите разходки, за да не станат жертва на някоя рухнала сграда.

 

Въпросните старинни къщи вече са проверени от комисия от специалисти на община Гърмен. За две от тях са издадени заповеди за незабавното им премахване, а останалите спешно трябва да се ремонтират от своите собственици.

 

"Ако не изпълнят нашите предписания, ще си понесат съответните санкции. Тази пролет ще назнача нова комисия от експерти, тъй като от дъждовете поддават старите постройки и може да има и други опасни сгради в Ковачевица", заяви кметът на общината Минка Капитанова. Много от къщите могат да последват съдбата на падналата през май миналата година Карагергьова къща, която вече е в историята. За щастие нямаше пострадали хора, тъй като по това време край нея нямало нито гости на селото, нито местни жители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай