10 пъти по-малко бебета подсигурени у нас срещу болести

10 пъти по-малко бебета подсигурени у нас срещу болести | StandartNews.com

Варна. Едва 3 на сто от българските родители подсигуряват новородените си деца срещу болести чрез извличане на стволови клетки от пъпната връв при раждане. Така те им гарантират успешно лечение при над 85 вида заболявания, между които анемия, лекемия и други. Процедурата дава шанс до 80 на сто за съвместимост на братята и сестрите на бебето– донор. Затова в развитите страни в Европа над 30 на сто родителите се възползват от здравната услуга. Това стана ясно по време на визитата на световноизвестния учен проф.д-р Роджър Дейнти във Варна. Той е основател на първата акредитирана в Европа фамилна банка за стволови клетки и е провъзгласен за гуру в тази област.За своите големи заслуги е награден лично от английската кралица Елизабет II, като неговата титла МВЕ признава живот , посветен на науката и образованието в Обединеното кралство.

Българите прибягват по-малко до „застраховане" на бебета си в следващите 20-25 години срещу болести, не от незнание, а от липса на средства. Цените на здраваната услуга в най-реномираните лаборатории с представителство у нас са от 4500 до 5200 лева.

Във Варна, където има тенденции за развитие на пазара, банката на сър Роджър Дейнти предлага уникален метод за извличане на стволови клетки от пулпата на млечните зъбки, което дава шанс и на поотраснали деца. Той дава възможност за костна, мускулна и зъбна регенерация и за успешно лечение след инфаркт. Още по-революционен е методът, който засега се предлага само в Англия, за извличане и замразяване на стволови клетки от мастна тъкан чрез липосукция и без ограничение на възрастта.

Световноизвестният учен разказа случай, в който момче от Йордания, болно от анемия и определено като безнадежден случай, е било напълно излекувано с помощта на стволови клетки от новородената му сестричка. След шест седмици побързали да го изпишат от болницата, защото не спирало да рита топка из коридорите й.

По време на визитата си във Варна проф. Роджър Дейнти връчи дарение на варненската АГ болница на стойност 5000 лева, което е предназначено за закупуване на апаратура .

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай