Вторник,

Водката убива 25% от младите руснаци

От: Failed to load user -
3112
Водката убива 25% от младите руснаци
A
A
A

Москва. Високата смъртност в ранна възраст в Русия се дължи основно на прекомерната консумация на алкохол, и то основно на водката. Според данните 25% от руснаците почиват преди 55-годишна възраст и в голяма степен вследствие на употребата на алкохол. За сравнение във Великобритания те са 7%, съобщи медицинското издание The Lancet, цитирано от Би Би Си.

Причините включват цироза и алкохолно отравяне, а много от тях загиват при пиянски бой.

Това показва мащабно съвместно проучване на Руския онкологичен център, Оксфордския университет и Международната агенция за онкологични изследвания към Световната здравна организация. То обхваща 151 000 в три големи руски града и е продължило 10 години.

Към резултатите саа добавени и изводи от предходно изследване, при което семействата на 49 000 починали са били анкетирани за склонността към пиене на близките им.

Спрете им водката

„Нивата на смъртност са варирали в широки граници през последните 30 години, през които е имало различни степени на ограничения на алкохола или в социалната стабилност при президентите Горбачов, Елцин и Путин. А в основата на разликите при смъртността е водката", коментира проф. Сър Ричард Пето от Оксфордския университет.

Когато през 1985 г. Михаил Горбачов драстично ограничава производството на водка и забранява продажбата й преди обед, смъртността спада с около 25% в сравнение с времето преди забраните.

„Опияняваща" свобода

При поемането на властта от Борис Елцин смъртността при младите мъже се удвоява. Причините са създалата се несигурност в страната в комплект с по-достъпната водка.

„Забелязва се огромно увеличение на консумацията на алкохол и то по деструктивен начин. Те се напиват до безпаметност, а след това отиват, купуват си още и продължават да пият, с което рискуват живота си", казва още проф. Пето.

Жените също започват да пият повече, но са доста по умерени и при тях не се отразява толкова при равнищата на смъртност.

Учените отбелязват, че допълнителен принос има факта, че повечето пияници са и пушачи.

Традиция на запоя

Малко преди втория мандат на Владимир Путин през 2006 г. са приети нови мерки спрямо алкохола, които включват по-висок акциз и ограничения в продажбите. Тогава делът на загиналите преди 55 години мъже спада от 37% на 25%.

През 2011 г. руснаците са изпивали средно по 13 литра чист алкохол годишно, като 8 от тях е твърд алкохол, предимно водка. Във Великобритания на човек се падат 10 литра годишно, но едва 2 от тях са твърд алкохол.

Според учените основният проблем на руснаците е начинът им на пиене, а именно до безпаметност.

„Руснаците винаги са пиели много. Понякога твърдят, че е заради студа, но това е само извинение. Това е народна традиция, която трябва да се промени", смята проф. Давид Заридзе от Руският онкологичен център. Според него трябва да бъдат въведени още ограничителни мерки, а а проблемът трябва да бъде включен и в обучителни програми.


Всички новини от категория Мнения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията