Вижте как изглежда слънчево затъмнение от космоса

Вижте как изглежда слънчево затъмнение от космоса | StandartNews.com

Вашингтон. Рядък късмет имаха от Обсерваторията за наблюдение на слънчевата динамика (SDO) на НАСА в четвъртък. От орбиталната станцията успяха да заснемат слънчево затъмнение. Гледка, която доста се различава от затъмненията, които понякога можем да наблюдаваме от Земята.

На видеото, което всъщност се състои от поредица от снимки, се вижда преминаването на Луната пред Слънцето, като тя закрива 90% от повърхността му. Точно след преминаването й е заснето и красиво слънчево изригване.

Според данните на космическата агенция цялото затъмнение е продължило над два часа и половина. Това е най-дългото затъмнение, засичано досега от SDO.

„Забележете колко отсечени са контурите на Луната – това е защото тя няма атмосфера, която да разсейва слънчевите лъчи", пишат от НАСА.

От агенцията уточняват още, че заради закриването на голяма част от светлината от спътника, апаратурата на орбиталната станция не успява добре да центрира Слънцето, тъй като затова е нужно да се вижда цялото Слънце. По тази причина изглежда сякаш то подскача.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай