Вино, а не политика, събира кръга "Монтерей"

Компанията си хареса бирхалето "Амстердамъ" за сбирките

Вино, а не политика, събира кръга "Монтерей" | StandartNews.com

Кръгът "Монтерей" отдавна е като парола. Митовете за традиционните срещи между бившите генерали, дипломати, оръжейни търговци и бизнесмени постоянно раждат слухове за тяхното влияние. От известно време сбирките на Любен Гоцев, Виктор Вълков и компания вече не са в култовия ресторант "Монтерей" в столичния квартал "Изток". Последните рандевута са в бирхалето "Амстердамъ" в жк "Гео Милев", от другата страна на бул. "Цариградско шосе". Всъщност събиранията на приятелския кръг започват още през далечната 1998 година в ресторант "Крим". Между "Монтерей" и "Амстердамъ" временна спирка е заведението "Генуа" на ул. "Жолио Кюри".

Компанията от "Монтерей" е известна и като генералския кръг, защото почти всички по някое време са били с пагони и са стигнали върховете в кариерата си, слагайки лампази и генералски болтове на раменете си. Напоследък за тях нямаше новини, медиите също ги позабравиха. До тази седмица, когато столичен вестник показа как на срещата в "Амстердамъ" пристига Младен Михалев-Маджо с цяла свита от гардове. Присъствието на един от най-могъщите бизнесмени у нас веднага разбуни духовете.

Според очевидци Маджо пристигнал с две лимузини мерцедес около 12,30 ч и е стоял един час в компанията на старите си приятели.

За бизнес, политика или нещо друго са си говорили бившите величия, които сега са предимно в пенсионна възраст, и Михалев си остава загадка.

Според Виктор Вълков, бивш външен министър в кабинета "Беров", сбирката е била съвсем обичайна. "Това е нормалният вторнишки обяд, който си правим. Нито сме изоставили навремето "Монтерей", нито сме били пък на абонамент там", обяснява Вълков.

Според него в клуба нито има списък на членове, нито пък се събира членски внос. "Виждаме се там, където ни е хубаво. Младен Михалев не е бил поканен, правилно е да се каже, че е бил един от участниците в нашия обяд. И винаги е добре дошъл да се присъедини към компанията ни", казва Вълков.

Предишния път Маджо дошъл на сбирката, точно когато бяха написали, че се е върнал тайно в България.
"Ама какво означава тайно. Тайно се пристига в България само с подводница... И като кажат тайна среща - абе ние сме толкова народ", недоумява Вълков. Той отрича на срещите да се кроят планове, да се чертаят стратегии и да се редят политически пасианси. "Не сме правителство в сянка, ние сме доста по-интелигентни", категоричен е бившият дипломат. "Ама има съмнения, че сте негласното правителство", настоява вашият репортер. "А, съмнения може да има за всичко. Абе, ние сме старци, не говорим за политика, днес сме тук в "Амстердамъ", утре можем да се видим в "Дълбок дол", ако има такава кръчма", завършва в обичайния си шегобийски стил Вълков. Че на сбирките няма нищо тайно настоява и друг редовен участник - Михаил Касабов, вицепрезидент на Българския футболен съюз.

"Не правим завери, абе това са хора на по 70-80 години. Не знаем как да влезем в компютъра, камо ли в интернет или пък във Фейсбук. На мен ми викат момченце, а пък съм на 60. Не говорим за политика, чат-пат за протести, жени и добро вино", смее се Касабов. "Познавам се с Виктор Вълков от 1984 г., звъним си по телефона и който иска идва на събиранията, допълва той.

Друг от гостите на прословутото събиране във вторник е бившият депутат от БСП Светослав Мичев. "Никой не ни е снимал във вторник, не е имало журналисти, иначе щях да ги видя", казва той. За бившия шеф на Агенцията на бежанците сбирките отдавна са се превърнали в кулинарни и алкохолни пътешествия без привкус на политика. Но, че срещите са важни от емоционално естество показа ген. Любен Гоцев. Той се появил в ресторанта "Амстердамъ" във вторник направо след процедури във Военномедицинска академия заради прекараната наскоро операция на херния. Доброто приятелство лекува всичко, убедени са в генералския кръг. За срещата нищо не знаел и един от собствениците на ресторанта "Амстердамъ" - пловдивският адвокат Иван Нанев. "Приятно е като казват, че кухнята е отлична и атмосферата е приятна. Но за мен това са просто клиенти, не ми се обаждат предварително, не съм им домакин, заяви той пред "Стандарт" вчера.

Михалев спечели в съда комшийски спор

Последната новина за Младен Михалев-Маджо бе за спечеленото от него дело срещу вече покойния му съсед Младен Мутафчийски. От 2003 г. двамата бяха съседи по имения в столичния квартал "Витоша". Басейн, построен през далечната 1996 г., който попада в територията и на двата имота на ул. "Иван Радоев", обаче скара знаменитите комшии. Приживе Мутафчийски настояваше, че басейнът е незаконен и трябва да се премахне. А Михалев не само отказа да го направи, но и упорито търсеше начин да го легализира.

Съдебната битка се водеше с променлив успех от двете страни. През миналото лято магистратите постановиха, че заповедта на ДНСК за премахване на басейна и водната каскада между къщите е правилна, както и че Мутафчийски може да построи ограда на тяхно място. След смъртта на оръжейния бос нещата се обръщат на 180 градуса - съдът отменя предишното решение и на практика постановява обратното.
Оръжейният и туристически бос Мутафчийски също често се появяваше на сбирките на кръга "Монтерей", преди да си отиде от този свят на 62 години през ноември м.г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай