Великобритания учредява конкурент на Нобеловите награди

Великобритания учредява конкурент на Нобеловите награди | StandartNews.com

Лондон. Нова награда в сферата на науката с по-голяма парична награда от тази на Новеловите награди ще бъде учредена от  британското правителство, предаде ИТАР-ТАСС, цитирайки британския премиер Дейвид Камерън.

Пред участниците във форум за иновациите в Лондон Камерън посочи, че лауреатът на отличието, което все още си няма име, ще получи сумата от 1 милиона британски лири.

Победителят ще бъде онзи, който ще може да реши един от най-сложните проблеми на съвременността в сферата на науката и технологиите, било то лек срещу диабета или деменцията или реализирането на свободен от въглеродни емисии полет от Лондон до Ню Йорк.

Камерън подчерта, че наградата ще е подобна на телевизионното риалити шоу "Великобритания търси талант", само че тук ще става дума за талант в науката.

Идеята за новата награда идва от учредената от британския парламент през 1713 г. награда за онзи, който се справи с най-точното измерване на географските дължини.Тогава премията от 20 000 британски лири получава английският самозван часовникар Джон Харисън, създал хронометъра, определящ положението на корабите в морето с точност до 1 градус.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай