В "Кричим" искат втори тракторист

20 души поддържат вила, 300 дка парк и 1400 дка гора с ловно стопанство

В "Кричим" искат втори тракторист | StandartNews.com

Защо са му на финансовото министерство тракторист, цветарка и помпиер на щат? Защото си има царска резиденция. След съдебни дела с наследниците на Борис III Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок държавата си върна "Кричим". А бившият вицепремиер Симеон Дянков реши да я вземе под "шапката" си. Преди 2 седмици финансист номер 1 Петър Чобанов обяви, че 21 души, които се грижат за двореца край пловдивското село Куртово Конаре, са на щат във ведомството му. Министерството дава заплати на дивечовъд, лесовъд, ландшафтен архитект, полевъд и камериерка в "Кричим". В същото време по Дянково време има няколко вълни от съкращения на експерти в министерството - закрита е дори Агенцията за икономически анализи и прогнози. Затова и до днес в "Кричим" се чудят - гласял ли ги е ексминистърът за свой частен дворец?

Защо миналият август ни прехвърлиха към финансовото министерство? Това се чудят и до днес служителите на "Кричим". "Това, което научихме, е единствено, че лично тогавашният министър и вицепремиер Симеон Дянков е настоявал да сме на подчинение на неговото ведомство", споделят работещите в бившата царска резиденция. И припомнят, че преди това са били към Националната служба за сигурност (НСС) и към Министерски съвет (МС), както и останалите резиденции "Бояна" и "Евксиноград". От 1948 до 1990 г. са били на подчинението на бившето УБО. След преименуването му през 1990 г. началниците вече са от Националната служба по охрана (НСО), а от 1992-а 5 г. са към Министерски съвет. Служебният премиер Стефан Софиянски ги връща към НСО през 1997 г. и така - до миналото лято, когато Дянков ги взема на свое подчинение. За работещите в двореца "Кричим",

някои от които се трудят тук от 20 г.

промените не са значителни. Хората само сменили работодателя, а отговорностите, задълженията и заплатите им останали непроменени. Единствено ги боли, че Симеон Дянков съкратил 11 души от колегите им в стопанството, където и без това, по тяхна преценка, били малко хора.

В момента за ежедневната поддръжка на двуетажната къща, огромния 300 дка парк и 1400 дка гора с ловно стопанство се грижат 20 души. Споделят, че работата е много, но успяват да поддържат и стаите, и парка в блестящия вид. В двореца има няколко салона, множество тераси, две стълбища и апартаменти за гости и за членовете на царската фамилия с бани и тоалетни. Тук работят две камериерки, които ежедневно чистят помещенията и поддържат старинните мебели, повечето от които директно поръчвани от цар Борис от Австрия. Паркът пък е поверен на ландшафтния архитект Владимир Маринов, който работи в "Кричим" от 20 г. Има още лесовъд и четирима работници - три жени, които се грижат за чистотата на алеите и събират ежедневно листа и клони, и станалият вече известен като "тракториста на Дянков" работник. "Без трактор не може, той ни е необходим и за парка, и за ловното стопанство", обясняват хората от персонала и уточняват, че имат нужда дори от още един човек за тази работа. Зад парка е ловното стопанство - оградена около 1400 дка гора, в която

живеят свободно 200 елени лопатари и сърни

дребни бозайници и десетки видове птици, някои от които изключително редки. За тях се грижат само двама души - дивечовъд и лесовъд. На територията на резиденцията има две оранжерии, в които се отглеждат видовете, които виреят в парка, за да може при нужда да бъдат заменяни с млади растения. Тук работи една цветарка, която се занимава и с цветния разсад за алеите, градинките в парка, както и за букетите, с които се украсява къщата, щом посрещат гости.

Ремонт глътнал 300 000 лева

Спешен ремонт за 300 000 лв. е разпоредил Симеон Дянков в "Кричим" с мотива, че резиденцията ще се отвори за посетители. Това така и не се случи. И след скъпия ремонт само се засилиха съмненията, че бившият вицепремиер прави луксозно местенце за себе си край Куртово Конаре. Факт е, че днес "Кричим" е като изискан хотел. Покривите са стегнати и теч от таваните няма, има нова електро- и ВиК инсталация, а целият втори етаж на ловната хижа е климатизиран. Дамаските на част от мебелите са сменени, нова е дограмата и завесите. Килимите, мокетите и пердета, които са от царско време, пък са запазени.

Истината е, че от персонала на "Кричим" бяха против отварянето на двореца за посетители. Обясниха, че и преди са правени опити в тази посока, които обаче се оказали пагубни за парка, тъй като дори и най-възпитаните гости от любопитство нанасяли непоправими щети.

Тато посрещал Кастро, Гагарин и Индира Ганди край Куртово Конаре

Иначе през годините тук са идвали много ВИП персони. По времето на Тодор Живков бившият Първи ходел там за всеки пловдивски панаир. В "Кричим" са настанявани най-важните гости от чужбина - Юрий Гагарин, който дори е засадил две дръвчета в парка, Валентина Терешкова, Индира Ганди, шейхът на Иран, Йосиф Тито, Фидел Кастро. След 89-та мястото е обявено за правителствена резиденция с право на посещение на премиера, председателя на Народното събрание и президента. Всички останали държавни мъже могат да идват само с разрешение. "Идвали са, но не са оставали повече от няколко часа, тъй като къщата е далеч от съвременните представи за комфортна и луксозна почивка", споделят от персонала.

В хижата има и киносалон

Историята на "Кричим" започва в началото на ХХ век. Тогава бивш султански имот и останка от "Великата българска гора" привличат вниманието на Фердинанд. Вековните дъбове от Кричимската кория и великолепните пейзажи с богата флора и фауна очароват царя и той решава да създаде стопанство за развъждане на елени лопатари. През 1905 г. е построена и първата сграда - Австрийската къща. После е засадена допълнителна растителност, заградена е земята и са внесени елените. Градинари оформят първоначално малък парк, който постепенно се разраства и днес е на площ около 2000 дка. Направени са пясъчни алеи, а флората е така подбрана, за да може през цялата година и през всички сезони да има цъфтящи растения. За гръбнак на парковата композиция са използвани част от вековните дъбове, които са на 500 г.

Постройката, която е започната от Фердинанд като ловна хижа през 1936 г., е завършена от Борис III. Тя е на 2 етажа, всеки по 750 кв.м. Вътре има 55 помещения, като само 12 са баните. В двореца има централна трапезария и няколко по-малки салона за хранене и кафе, киносалон, детска занималня, а непосредствено до покоите на царя и царицата са и кабинетите им, в които всичко е запазено. Повечето мебели са направени по поръчка в Австрия и вече 110 г. са непокътнати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай