Уелс ненавиждал Уди Алън

Чаплин е арогантен, а Оливие - тъп, казва създателят на "Гражданинът Кейн"

Уелс ненавиждал Уди Алън | StandartNews.com

"Неговият сардоничен хумор, мрачен песимизм и поетичен жар водят началото си от един източник. Той е пряк наследник, кинематографична реинкарнация на Уилям Шекспир". Думите са на големия френски философ Жил Дельоз, а човекът, за когото са казани, е Орсън Уелс. Един от най-големите актьори, режисьори и сценаристи на всички времена, който почина на 70, проговори от гроба. И в негов стил - най-вече осмива свои колеги.

Авторът на "Гражданинът Кейн", смятан за най-великия филм на всички времена, приживе се отнасял пренебрежително към не един и двама от гилдията, става ясно от непубликувани досега интервюта с него в книгата "Моите обеди с Орсън". Те са били записвани в продължение на две години, от 1983 до 1985 г., от Хенри Джаглъм, актьор, режисьор и сценарист, но и приятел на Уелс. Двамата се запознават, когато Уелс взема младока Хенри да участва в неговата легендарна киносатира за живота в Холивуд, "Другата страна на вятъра", която обаче остава незавършена. После пък през 1971 г. Джагълм кани Орсън в своя режисьорски дебют, "Безопасно място", където Уелс си партнира с Джак Никълсън, Тюздей Уелд и Фил Проктър. Оттогава двамата често обядват заедно и си говорят. Именно тези срещи стават основата на книгата "Моите обеди с Орсън", която излиза на 16 юли. Първоначалната идея била това да е автобиография на великия американец, но Уелс умира на 10 ноември 1985 г.

В изповедта си пред Джаглъм Орсън Уелс се подиграва с цяла плеяда свои именити колеги, в това число Чарли Чаплин, Алфред Хичкок, сър Лорънс Оливие, Ричард Бъртън и Елизабет Тейлър. Великият Чаплин е наречен "арогантен", а гордостта на британския театър и кино Оливие - "тъп". Хичкок пък е критикуван заради филма "Задният прозорец", който Уелс нарича "един от най-лошите, които съм гледал". Уелс даже се чуди как е възможно знаменитият майстор на съспенса да се радва на такава популярност.

Ричард Бъртън и Елизабет Тейлър, които на два пъти се женят и два пъти се развеждат, също са обект на презрението на мегаломана Уелс. "Веднъж Ричард, с когото имахме уговорка за обяд, ми поиска разрешение да доведе със себе си и Лиз, понеже ужасно много искала да се запознае с мен. Не му позволих. Не издържам да гледам и Бети Дейвис, не желая да виждам играта й на сцената", твърди Уелс .

Но човека, когото истински е мразел, е Уди Алън. "Физически не го понасям, не харесвам такъв тип мъже. Дори не мога да издържам да говоря за него. Той притежава "болестта" на Чаплин - особената комбинация от арогантност и плахост, което ме изкарва от нерви", безпощаден е Орсън.

За някои свои колеги като Джон Уейн и Мерилин Монро Уелс се изказва позитивно. Но дори в тези моменти най-надцененият актьор и режисьор на XX в. не успява да се освободи от грандоманията си: "Мерилин беше нелоша актриса. Веднъж, когато още не беше звезда, я заведох на парти".

По времето, когато излиза "Гражданинът Кейн" 1941, Уелс все още не е навършил 26 години, но вече женен, разведен и баща на едно дете. Съзирайки на екрана холивудската звезда Рита Хейуърт, в която била влюбена цялата мъжка половина на Америка, той решава, че ще я има за своя съпруга. Първоначално Рита, която била омъжена, не желаела да се запознава с него. И Орсън започва да й звъни по цели нощи, след което обсажда дома й. Много често даже заспива на прага му. Нищо не било в състояние да го откаже - нито репортерите, нито нейният съпруг, нито полицията. Накрая Рита не устоява и приема предложението на Орсън, а мъжът й получава солидна компенсация. Но уви, съвместният живот на Орсън и Рита не продължава дълго. Дори и появата на дъщеричката им Ребека не спасява брака, който се разпада само след 5 години. След раздялата пътищата на двамата повече никога не се пресичат. Орсън Уелс работи в САЩ и Европа, омайвайки с чара си знаменитости, като Марлен Дитрих, Франсоаз Саган и много други. Рита Хейуърт се омъжва още три пъти - за Али-хан, син на владетеля на Пакистан, за Дик Хаймс, второразреден актьор и за Джим Хил, продуцент. Накрая тя се превръща в алкохоличка, загубва ума си и не може да разпознае дори собствените си деца. Умира през 1987 г. забравена от всички.

Междувременно жънещият успехи като актьор и режисьор Орсън Уелс, който знаел за състоянието на бившата си съпруга, само веднъж споделя с журналисти: "Рита въобще нямаше късмет с мъжете. И аз не се оказах по-добър от другите. Дадох й големи обещания, които впоследствие не изпълних. Може би съм виновен пред нея".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай