Ученици от цял свят решават дипломатически конфликти

Ученици от цял свят решават дипломатически конфликти | StandartNews.com

София. За шеста поредна година в София се проведе международната конференция SOFIMUN. В нея взеха участие ученици и студенти от 4 континента, като всеки участник трябваше да влезе в ролята на дипломат от държава, различна от неговата собствена и да разисква с останалите делегати съвременни международни конфликти и въпроси. Младите делегати имаха възможността да се включат в дебатите на общо три органа: Съвет за човешките права, Съвет за сигурност и /Исторически/ Съвет за сигурност, базиран на най - важните теми от историята на ООН.

Както и в Организацията на обединените нации, така и в SOFIMUN бяха поканени да участват делегати от целия свят, които проявяват силен интерес и мотивация да се включат в дискусиите, засягащи бъдещето на човечеството. На тях им бе предоставена възможността да дебатират и излизат с резолюции за световни проблеми като насилието върху жените по време на война, хуманитарната криза в Сирия и апартейда в Южна Африка (1948 – 1994).

За да осъзнаят своята наистина важна роля на сцената на международните отношения, по време на една от вечерите, делегатите от Съвета за Сигурност бяха изненадани с новина за хипотетичен преврат и криза в Турция. При наличието на такава новина младите дипломати трябваше да се съберат във възможно най-кратък срок и да дебатират цяла нощ за предприемането на необходимите мерки за разрешаване на проблема. В същото време, за да внедрят и останалите делегати от другите комисии в кризисната ситуация, мениджърите на конференцията направиха live stream на цялото събитие. Така SOFIMUN влезе в историята на симулациите на ООН по света като първата конференция, която предава заседанията си на живо.

За разлика от останалите симулации на ООН по света, SOFIMUN разполага със свой медиен екип – SOFIMUN News Network, в който се представляват водещите световни медии. В рамките на една седмица кореспондентите публикуваха в специално сформирания за конференцията ежедневник последните новини от случващото се в комитетите. Освен това за първи път в историята на SOFIMUN беше направена телевизионна емисия новини, която в края на работния ден да информира делегатите за случващото се между дипломатите и дебатите в комитетите.
В заключителната част на конференцията нейният мениджър, Милен Христов, обяви пред вече бившите делегати, че от тази година ще се сформира нова институция към фондацията SOFIMUN. „Искам да поздравя присъстващите делегати с този исторически момент, в който учредяваме нов изпълнителен съвет на SOFIMUN, който няма да бъде подменян за всяка следваща конференция. Членовете на този борд ще се включат активно в организационния комитет на седмото издание на българската симулация на ООН. Мое искрено удоволствие е да приветствам в него хора от 5 националности и 3 континента."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай