Убийте токсините с боровинки и нар

Лимонът е мощен антиоксидант, мангото помага в храносмилането

Убийте токсините с боровинки и нар | StandartNews.com

За съжаление празничните дни отминаха и е време да се върнем към рутинните си задължения. Единственият, който може би е доволен, че приключихме със семейните събирания и голямото количество храна, обилно полята с алкохол, е стомахът. Баници, питки, сармички, пържоли и мезенца - все изкушения, които са много вкусни, но не толкова полезни. От www.prevention.com са открили храните, които ще ни помогнат да пречистим организма си, след като станем от новогодишната трапеза.

От всички храни безспорно най-полезни са плодовете, заради високото съдържание на витамини и антиоксиданти в тях. Поради тази причина, след като вече посрещнахме 2014, е време да заменим питката и баницата в закуската с портокали, киви, нар и всякакви сезонни плодове. Именно портокалът е един от най-консумираните плодове през зимния сезон. Само един на ден е предостатъчен, за да набави на организма нужното количество витамин С. Според диетолози и специалисти по хранене няма по-добро начало на деня от чаша прясно изцеден фреш от портокал. Освен много витамини този плод съдържа и флавоноиди, вид антиоксиданти, които помагат на тялото да се отърве от вредните вещества. Същите антиоксиданти можем да си набавим и от лимоните. Според учените няма храна, която да може да се конкурира с киселия плод по антибактериални свойства. Освен че е невероятен детоксикатор, лимонът е богат на много витамини - А, В, В2, С и Р.

Чаша топла вода с лимонов сок

на ден повишава имунитета и изкарва токсините от тялото. Ако не си падате по киселото и предпочитате по-сладките плодове, посегнете към мангото. Една купичка нарязано на парчета манго на ден ни дава 3/4 от необходимата доза витамин С за деня. Плодът е богат и на фибри, които помагат за храносмилането. Ето защо именно мангото е много добра алтернатива след празничното преяждане. Боровинките също са добър партньор в борбата с токсините. Малките плодчета ни доставят витамини В1, В2 и С, както и натрий, калций, магнезий, фосфор и желязо. Природолечители препоръчват боровинката също при чревни разстройства и понижена киселинност на стомашния сок. Невероятно добра комбинация се получава при смесване на боровинки и зрънца нар. Сладкият червен плод също е мощен антиоксидант. Помага и при рак на дебелото черво.

Освен плодовете за пречистване на тялото помагат и билките. Мащерката например унищожава всякакви бактерии включително ешерихия коли и стафилококи, които могат да причинят сериозни заболявания. Ментата също оказва много добро влияние върху тялото. Освен освежаващо тя

има и антимикробно действие

Чаят от мента е добра алтернатива за разхлаждане през лятото и сгряване през зимата. А ментоловото масло помага при гадене, болки в стомаха и успокоява спазмите в храносмилателните пътища.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай