Тракийска гробница е открита в могила край Брестовица

Тракийска гробница е открита в могила край Брестовица | StandartNews.com

Пловдив. Открита е гробница на тракийски владетел, управлявал Филиполол около 26 г. след Христа, при археологически разкопки в могилата край Брестовица. Това сподели пред "Фокус" Костадин Кисьов, директор на Археологическия музей, който ръководи разкопките. При разкопките, започнали преди около месец, археолозите се натъкнали на три фамилни гроба от периода I век преди Христа до I век след Христа. Като за единия се смята, че е на тракийския владетел Реметал II, управлявал Филипопол 26 г. след Христа, който е бил ревностен защитник на Рим.

Гробове от това време са изключителна рядкост, подчерта Кисьов. По думите му, в България няма находки, намерени от толкова ранна епоха и от гробници на тракийски владетели. Доказателство за откритията са намерените находки, които според археолозите са гробни дарове, с които са погребвани владетелите. Проучванията показват, че те са произведени в Рим, дошли до нашите земи по търговски път. Те са произведения на ранното римското изкуство, които не могат да се видят в нито един музей в България, подчерта Кисьов.

Най-уникалната находка за археолозите е бронзов шлем, който представлява боен параден шлем. Предполага се, че той е принадлежал на военачалник от много висок ранг. Свидетелство за това са релефните сцени, с които е украсен. Сред находките има и сребърен и бронзов пръстен. В два от гробовете има открити и монети, от които точно датират времето, в което са живели владетелите. Едната е времето на Марк Антоний – любовникът на Клеопатра, а другата монета е от времето на Нерон.

Костадин Кисьов посочи, че находките, намерени в могилата край Брестовица, са изключителна рядкост. Могилата Памуклията край Брестовица е най-голямата в България. Висока е 13 метра, в основата си е с диаметър 70 метра, това прави 35 хил. куб. пръст, уточни Кисьов. Досега са разкопани само 3 метра от върха й, и са намерени 3 гроба, така че археолозите очакват да бъдат открити още много интересни находки по време на разкопките. След обработването им и приключването на разкопките, те ще бъдат изложени в музея. Така Археологическият музей в Пловдив ще се превърне в най-богатия в България, заяви директорът му Костадин Кисьов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай