Топ 10 бедняци милионери

Топ 10 бедняци милионери | StandartNews.com

Всички хора обичат истории, които повдигат духа и вдъхновяват, особено в тежки времена. Такива са например личните истории на таланти, тръгнали от улицата и станали милионери. Оказва се, че някои от най-богатите личности на света са точно такива. Без значение откъде си тръгнал, с увереност, постоянство и вяра се стига далеч. Ето десет истории на успеха.

Джон Д. Рокфелер

1. Джон Д. Рокфелер е роден в Ричфорд, Ню Йорк, в семейство с шест деца. Баща му бил пътуващ търговец, който през голяма част от живота си се опитвал да намери начин да се отърве от работата. Майката на младия Джон Рокфелер била главата на дома, още повече, че съпругът й отсъствал със седмици. Цялото семейство се преместило в Моравия, след това в Оуего. След като завършил училище, бъдещият милиардер работел в книжарница и изкарвал по 50 долара на три месеца. През 1859 г., когато е на 20, заедно с приятеля си Морис Б. Кларк Джон Рокфелер решил да започне бизнес. Двамата основали петролна рафинерия. Скоро след това откупил дела на Кларк, а и брат му се присъединил към фирмата. И така Джон Рокфелер станал първият милиардер в света. 

Лиз Мъри

2. Лиз Мъри един от най-вдъхновяващите оратори и общественици в Щатите, се ражда в Бронкс, Ню Йорк, през 1980-а, но животът й започва лошо. Родителите й били носители на ХИВ, наркозависими и бедни. На 9 малката Лиз и семейството й обитавали доста мръсен апартамент, а когато била на 16 - майка й починала от СПИН. Баща й пък я изоставил, отивайки на улицата. Лиз ходела на училище, но редовно спяла в метрото, по пейки или пък в дома на някоя приятелка. Тя успяла да се дипломира за две години и да влезе в Харвард. Днес тя е пример за това как се върви напред и нагоре, независимо колко труден е бил животът. Историята на Лиз Мъри е послужила и за основа на няколко филма.

Ози Озбърн

3.Ози Озбърн е роден в Астън, Бирмингам, Великобритания, в работническо семейство с общо 6 деца. Малкият Ози страдал от дислексия и затова не му вървяло особено в училище. Това е причината детето да се ориентира към извънкласна дейност, сред която музика и театър. На 15 напуска училище и започва да сменя нискоквалифицирани длъжности. Забърква се в обир на магазин и прекарва известно време в затвора. Едва след това се присъединява към една от местните музикални банди като солист. Талантът му не остава незабелязан и с помощта на свои приятели той създава своя собствена банда - емблематичните Black Sabbath. Слава, но и наркотици, алкохол, забрана да посещава определени места, арести за побой - всичко това съпътства Ози непрекъснато. Е, това не му е попречило да стане свръхизвестен и да оглавява много музикални класации. 

Дж. К. Роулинг


4. Дж. К. Роулинг е родена в Йейт, Глочестършиър, Англия, и още в училище пописвала забавни фантастични истории. Когато през 1990 г. губи майка си, отива в Португалия, където в Порто преподава английски, но вече била започнала да пише историята за Хари Потър. В Португалия обаче тя се омъжва, а скоро (през 1993 г.) се развежда и мести в Единбърг, Шотландия, заедно с малката си дъщеря. В този период от живота й тя изпада в тежка депресия и дори често мисли за самоубийство. Между безработицата и липсата на средства в седем различни кафенета тя завършва първия си роман. Днес състоянието на Дж. К. Роулинг се оценява на 1,1 милиарда долара. 

Ричард Брансън

5. Ричард Брансън израства в семейството на благородници в Блекхийт, Лондон. Дядо му е съдия във Върховния съд и Ричард получава добро образование, макар и учението да не му се отдава особено. Вместо да заляга над книгите, той предпочита да отглежда коледни елхи и австралийски зелени папагалчета. На 16 издава първото си списание. През 1972 г. основана компанията Virgin Records. През 80-те бизнесът му се разширява и той създава Virgin Atlantic Airwaves. Така бедният студент се превръща в 245-ят най-богат човек в света. (Снимка Е) 6. Крис Гарднър е отраснал без баща. Майка му пък се омъжва за човек, който тотално съсипва живота им. След като е изгонен от собствения си дом, Крис се записва във флота. Скоро се жени и става баща, но пък му се налага да си потърси друго препитание. Заинтересувал се от възможността да стане брокер на борсата, след като видял един брокер да кара "Ферари". Синът му го мотивирал да върви напред, въпреки че и двамата често спели в метрото. Скоро Крис Гарднър успява да вземе диплома и започва работа в Bear Sterns. Не след дълго вече има собствен дом и солидна банкова сметка. През 1987-а Гарднър отваря и собствената си брокерска къща Gardner Rich & Co.

Х. Уейн Хуиценга

7. Х. Уейн Хуиценга е от Чикаго, но семейството му се мести във Флорида. Младият Уейн обаче скоро осъзнава, че баща му не е човекът, от който може да взима пример. Той тормози съпругата си и пътуването до Флорида е с идеята бракът на двамата да се съхрани. Но бащата на Уейн не се променя и след като завършва гимназия, младежът се връща в родния Чикаго, където известно време прекарва в колеж. Скоро обаче решава да се запише в армията. После пак се връща във Флорида, купува си камион и започва да извозва боклук. Това прераства в изключително успешен бизнес - Waste Management Inc. Уейн купува и веригата Blockbuster, а след това се слива и с Viacom.

Джим Кери

8. Джим Кери е роден в Онтарио, Канада. Баща му е счетоводител, но години по-късно семейството изпада в тежка ситуация и се налага да се преместят в Скарбъро. Родителите му си намират работа във фабрика. Още като ученик Джим също работи по 8 часа на ден. Въпреки това семейството трудно се справя финансово. След като напускат фабриката, заживяват в туристическа каравана. Тогава Джим решава, че е време да осъществи мечтата си и да стане комедиен актьор. Зарязва учението и получава роля в ситкома The Duck Factory. След няколко малки роли идва и големият удар за него - филмите "Маската" и "Айс Вентура". Днес Джим Кери е един от най-високоплатените комедианти в света. 

Андрю Карнеги

9. Андрю Карнеги преди да се превърне в един от титаните на индустриалната ера, е едно бедно момче от Шотландия. Баща му е тъкач, но с напредъка на индустриализацията работата му става все по-малко търсена. Заради това семейството решава да си търси късмета в Америка. На 13 Андрю попада в страната на неограничените възможности и започва работа. Става телеграфист и заради високия му професионализъм му е предложена позиция в Pennsylvania Railroad Company. Скоро той натрупва пари и има възможност да направи добри инвестиции в редица железопътни компании. Карнеги удря джакпота обаче със стоманената индустрия. Инвестициите му му донасят своя собствена компания и ...120 милиона долара в джоба.

Опра Уинфри

10. Опра Уинфри е родена в "семейството" на двойка тийнейджъри в Мисисипи, които се разделят скоро след това. Отгледана е от баба си в бедност. Въпреки това обаче детето може да чете преди тригодишната си възраст. На шест Опра се мести в Милуоки заедно с майка си, където се представя доста добре в училище. Буйният й характер се проявява, често тя бяга от къщи. След един такъв случай детето е изпратено при баща си в Тенеси. И там тя впечатлява всички в училище с успехите си. По-късно Опра попада в радиото, след това и в телевизията. Днес тя притежава свои собствени телевизия и списание. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай