Танцът на пилон гори по 700 калории

Танцът на пилон гори по 700 калории | StandartNews.com

Танц на пилон отдавна не е мръсно словосъчетание по чуждите географски ширини, нито задължително има някаква връзка със стриптийза. Лека-полека и у нас хората откриват, че тези танци са една от най-добрите фитнес програми, която може да натоварва както цялото тяло, така и само определени мускулни групи. Това е страхотен начин за изгаряне на калории: в един типичен урок за начинаещи може да се видят сметката на между 290 и 400 калории, а при напредналите цифрата достига 700.

В България танците на пилон навлизат преди около шест години, а Соня Куртева е от първите у нас, които започват да се занимават сериозно с този тип изкуство, плюс спорт.

Въпреки краткия си живот на родна територия, танцът на пилон се развива много бързо, а интересът към него не спира да расте. Соня вече има своя школа, от където са минали над сто ентусиастки, а с някои от момичетата в нея имат и редовни участия по клубове и партита.

"Много хора свързват пилона само с еротиката, но го приемаме като плюс, защото накрая винаги остават изненадани за какво всъщност става дума," казва Соня. Ако някой наистина си мисли, че пилонът е само за кълчене, дълбоко греши, защото танцът е наистина комплексен, а по време на тренировките се подобряват физиката, гъвкавостта, координацията. Някои от момичетата в школата правят по 15 тренировки на седмица, което едва ли се случва дори на професионални спортисти.

"Въпреки нагласите на хората ние не бягаме от елемента на еротиката, дори се възползваме от него. Самият танц обаче е много сложен, освен физически, трябва да си подготвен и психически. Защото понякога всичко е като пъзел - къде да сложиш крака си, как да изпънеш ръката си, трябва да си с целия си мозък вътре. Затова и накрая удовлетворението е много голямо, опознаваш тялото си и възможностите му," разказва дамата.

В България все още има жени, които не биха си и помислили да стъпят в зала с пилон, но Соня признава, че досега няма някой, който да не си е тръгнал доволен и да не е променил представите и предубежденията си за този вид танц. Тренировките са достъпни за всеки, без значение от физическата му подготовка или възрастта.

"Тренираме по около два часа и тъй като всички са на различно ниво, се стараем да изготвим индивидуална програма. В началото всеки иска да хване пилона, което е нормално, но някои хора трябва да компенсират липсата на техника с физика или обратното. Нищо не става от раз, трябва и търпение", признава Соня, чиято мечта е да организира голямо шоу в София с най-големите световни звезди в жанра.

Моралните задръжки също са проблем за някои момичета, които искат да се занимават с това, но половинките им ги спират. Мъжете обаче в крайна сметка остават доволни, защото резултатите са видими. А именно - стегната фигура и секси форми. Други господа пък са на обратния полюс - купуват карти за тренировки на приятелките си и са изключително щастливи.

Който се срамува да тренира в залата, може и просто да си купи пилон за вкъщи, макар че ще му излезе доста солено.

В световен мащаб танците на пилон вече са феномен, а в Русия, САЩ, Англия, Австралия, Франция и редица други държави студиата са безброй. В чужбина се организират и много състезания, които обаче са по-скоро за престиж, отколкото за купи и медали. В тях се набляга повече на артистичната част на танца, отколкото на чисто физическата. Най-добрите танцьори пък правят турнета и уъркшопове по цял свят. Интересното е, че в глобален аспект мъжете танцьори на пилон са наравно с жените. Това съвсем разбива мита за този тип танц, изграден в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай