Старбъкс помоли клиентите си да не идват въоръжени

Старбъкс помоли клиентите си да не идват въоръжени | StandartNews.com

Сиатъл. Кафе веригата Starbucks Corp е помолила американските си клиенти да оставят оръжията си у дома, след като бе въвлечена в дебата за правата за носене на оръжия в САЩ, предаде Ройтерс.

Въпреки че много американски ресторант вериги и търговци не позволяват носенето на огнестрелните оръжия, политиката на Старбъкс е била да се съобръзява с местните закони, включително и практиката за открито носене на оръжие, което е регламентирано в много щати в САЩ.

През август, това накара много застъпници за правата за носене на оръжие да организират специален ден, в който те благодариха на Старбъкс, че ги оставя свободни да посещават кафенетата въоръжени. Едно от местата, където бе планирано отбелязването на този ден, бе заведението в Нютаун, щата Кънектикът. Там малко преди Коледа въоръжен мъж уби 20 малки деца и шестима учители в местното училище. Старбъкс в Нютаун нарочно не работи в този ден.

Главният изпълнителен директор Хауърд Шулц се обърна с отворено писмо до клиентите на веригата във вторник, в което заяви, че такива събития "обрисуват компанията като подръжници на носенето на оръжие, каквито ние ни най-малко не сме".

Веригата все пак не издаде изрична забрана, тъй като това щеше да накара персонала в повечето от 7000 заведения да се занимава предимно с обиски, а помоли "отговорните собственици на оръжие да уважат молбата й".

Шулц заяви пред Ройтерс на промяна в политиката на компанията не е в резултат от стрелбата в Нютаун, нито убийствата в обекта на ВМС на САЩ във Вашингтон в началото на тази седмица.

"Дебатът по въпроса става все по-груб, я някои случаи дори и заплашителен. Ние се оказахме в позиция, където адвокати от двете страни на въпроса са използвали Starbucks като плацдарм за собствената си политическа позиция."

Шулц каза, чв все повече хора са били виждани в оръжия в магазини на Старбъкс през последните шест месеца, което обикновено предизвиква объркване и смут сред някои клиенти и служители.

"Не смятам, че заради новата ни политика ще изгубим клиенти. Смятам, че взех най-доброто решение в интерес на компанията ни", каза Шулц.

Забраната не се отнася за органите на реда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай