Снимат филм за Ком-Емине

Снимат филм за Ком-Емине | StandartNews.com

София. Тазгодишното издание на най-популярния пешеходен туристически преход в България – Ком-Емине, ще бъде увековечено в уникален филм. Лентата е дело на режисьора Никола Барбов, който също се включва в изтощителния около 600-километров преход. В рамките на осемнадесет дни Никола и неговият екип ще имат заслугата да покажат всички подробности около „предизвикателството Ком-Емине".

Ком-Емине е най-популярният маркиран туристически преход в България, който започва от старопланинския връх Ком и продължава през цялото било на планината чак до нос Емине и брега на Черно море. Преминава се около 100 планински върха като средата на маршрута е при местността Узана – географският център на България. Преходът се преминава организирано от ентусиасти всяко лято от далечната 1953 насам, за негов идеолог се счита Алеко Константинов, а организатор на първия индивидуален поход е известният български планинар и общественик Павел Делирадев (1933). Чак през 1953 маршрутът му е повторен от членове на Републиканската комисия по туризъм и началото на организирания туристически преход е дадено.

Точно 80 години след похода на Делирадев и 60 след този на комисията към Върховния комитет за физкултура и спорт група от точно 50 млади ентусиасти ще го изминат отново и всяка тяхна крачка ще бъде запечатана на лента. Заедно с младежите по пътеките из Стара планина поемат и 72-годишният водач Начо Иванов и Стоил Добренов-Стохи, който има зад гърба си цели 25 успешни похода. Със съвети ще помага и доайенът сред планинарите и рекордьор по успешни преходи – 90-годишният Марин Диков.

Акцентът във филма за Ком-Емине ще бъде върху спиращите дъха природни пейзажи, но наред с това ще има и лични истории и интервюта с участници и водачи, архивни кадри и спомени от 60-те лета на прехода Ще бъде заснет и типичния making-of клип, а вече работят и специалният уебсайт http://komeminefilm.com/, както и facebook страницата за проекта – https://www.facebook.com/komeminefilm, на които в реално време ще бъдат споделяни подробности, снимки и кратки клипове.

Лентата ще бъде готова през есента, а авторите все още обмислят дали да бъде предназначена за малкия екран, или пък да получи своята премиера в киносалоните. Партньор в инициативата е Българското туристическо дружество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай