Силви Вартан заби кънтри рок

Световната звезда се завръща с нов албум след три години мълчание

Силви Вартан заби кънтри рок | StandartNews.com

Париж. Силви Вартан се завръща с нов албум след три години мълчание. Певицата отново е номер едно във Франция с нетрадиционния Sylvie In Nashville - кънтри рок на езика на бившия й мъж Джони Холидей. Заради акцията арменката от България отново акостира в Нешвил - столицата на кънтри музиката, мястото, където започва световната й слава, когато е на 20.

"От известно време исках да го направя. Сега, 50 години по-късно, трябва да призная, че всичко е толкова различно", споделя с усмивка певицата. През септември на 1963 г. Силви, брат й Еди и фотографът Жан-Мари Перие заминават за Америка. Първите дни прекарват в Ню Йорк, но тя няма търпение да отпътуват за Нешвил, където я очакват записите на третия й албум.
Влиза в студиото RCA под ръководството на Чет Аткинс. "Умирах от страх, защото тъкмо започвах кариерата си. За щастие, не осъзнавах напълно кой всъщност е Чет Аткинс, продуцент на Елвис Пресли, Джим Рийвс. Знаех, че е голям китарист, но в същото време не можех още да възприема, че съм попаднала сред истински величия. След време осъзнах, че тези мои записи са били наистина знакови", спомня си Силви. Именно в това студио записва някои от най-големите си хитове Кралят на рока Елвис Пресли.

Тогава Силви записва повече от 20 песни на английски и френски, включително и бъдещите класически хитове Si je chante (If I Sing) и La Plus belle pour aller danser (Most Beautiful to Go Dancing). Албумът Sylvie a Nashville постига първия международен триумф за Силви с повече от милион продадени копия само в Япония. Днес той е от най-емблематичните на френската музика. Редица музиканти черпят вдъхновение от него, а легендата Ленард Коен пише в автобиографията си през 2012: "Силви Вартан записа албум на френски език в Нешвил. Не знам дали сте го слушали, но едно мога да ви кажа - той е изключителен".

След 40 милиона продадени албума, 1300 песни, изпълнени на 10 езика, 2000 корици на списания и стотици концерти по целия свят Силви признава, че е обмисляла да се оттегли от музиката, но Нешвил и кънтрито я връщат в голямата игра. От шест години тя прави по-различни концерти - сама на сцената без бенд. "Имах нуждата да се раздвижа, да променя нещо в стила си. Бях обърнала гръб на кънтри рока през последните години и реших, че е време да внеса малко динамика в спектаклите си. Това ми липсваше напоследък. Изпитвах силна нужда да се завърна към началото", разкрива певицата.

Това е жанрът, в който тя се чувства комфортно още от самия старт на кариерата си, въпреки че след това спира да записва кънтри песни за дълъг период. Силви признава, че през изминалата година се чуди какъв албум да запише. "Имах чувството, че вече съм направила всичко в музиката и няма какво повече да добавя в кариерата си. Идеята за нов албум не ме вдъхновяваше достатъчно. Ако не изгарям отвътре към това, което правя - не се захващам изобщо. Исках да имам проект, който да ме разтърси силно и да ми създаде реални предизвикателства."

Силви разкрива, че се е страхувала да не загуби любовта към музиката, която споделя с хората през всичките тези години. "Това е истинско щастие, което се ражда отново и отново. Щастлива съм, че се възобнови. Защото в последно време си казвах, че ще си взема почивка за няколко години докато желанието не се върне. И ето че искрата се появи отново", завършва тя изповедта си.

Предизвиква я и Кристиян Буш от групата Sugarland, която спечели "Грами" през 2006 г. за песента Stay. Вартан не пести похвали към него. Той ми предложи три нови песни, които бяха моето необходимо вдъхновение. Като влязохме в студиото, разбрах колко е талантлив - Кристиян изсвири всеки един инструмент, написа музиката и текста към песните и се оказа страхотен певец!"

Албумът Sylvie In Nashville включва предимно кавъри на класически американски парчета, преведени на френски. "В САЩ кънтрито няма този карикатурен образ, който му се придава в Европа с наперени каубои, банджо и шапки "Стетсън". Това е стил номер едно в Америка и се радва на изключително уважение", смята тя. И събира най-добрите музиканти и композитори на кънтри рок. Продуцентът Майкъл Оуен стои зад 72 успешни албума и 34 сингли. "Музикантите са невероятни.

Най-голямото им постижение, че интерпретират парчетата по начина, който чувства Силви", казва той. Петима композитори се включват с нови песни за албума. "Никак не е лесно да създадеш добра кънтри песен на френски език, но екипът ми свърши страхотна работа. Направо ми скри шапката", смее се Вартан. За нея е работил звездният бас китарист Джими Лий Слоас, свирил за Лайънъл Ричи, Алис Купър, Бони Тайлър, Кийт Ърбън. Както и Бийф Уотсън - акустична китара, Пол Франклин, също китара, работил за Тейлър Суифт, Шерил Кроу, Стинг. На барабаните е Пол Лейм, работил с Шаная Туейн. Джими Николс е зад пианото и органа. Беквокалите са на "The Water Sisters", а гост звезда в песента "Mr John B." е Джефри Фоскет от "The Beach Boys".

Всички тези мегамузиканти и Силви Вартан се развихрят заедно в студиото в Нешвил. "Обожавам този град. В него има особена атмосфера. Всичко е по-лежерно.

Музиката е в барове, кафенета, магазини. Хората не се възприемат насериозно. Отношението им към живота ми харесва", споделя певицата.

Силви Вартан ще представи новия албум в Париж на 15 февруари в легендарното кабаре "Фоли Бержер", а след това ще предприеме и национално турне.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай