Шведски затворник избяга, за да отиде на зъболекар

Шведски затворник избяга, за да отиде на зъболекар | StandartNews.com

Стокхолм. 51-годишен затворник избяга от затвора, за да отиде на зъболекар, след което се предаде отново на органите на реда, съобщи АФП. Шведът признал, че много го болял зъбът и имал нужда да посети специалист, болката се засилвала от 4 дни и вече не можел да търпи. Едномесечната му присъда и без това изтичала на следващия ден, когато трябвало да го пуснат. Заради бягството тя е удължена с един ден. 

През ноември шведските власти съобщиха намерението си да закрият 4 затвора, тъй като нямат достатъчно затворници. Това обаче не се дължи на намаляване на престъпленията, казват представители на системата. От 2011 до 2012 г. населението в затворите е намаляло с 6%, такива стойности се очакват и през тази и следващата година. Според директора на шведската служба по изтърпяване на наказанията и пробациите, причината е в начина, по който се управляват затворите. По думите му, усилията, които те влагат в реабилитацията и работата със затворниците, дават резултат и по-малко от тях се връщат към престъпния живот. 

Шведските затвори са известни с либерален режим и добри условия на живот, като на затворниците се предоставят възможности за образование, работа, спорт и всички битови удобства. Сигурността им все пак е висока, но се държи на хуманното отношение към осъдените. Логиката зад това е, че се повишават шансовете след като излязат от затвора, осъдените да започнат да водят нормален живот, да си намерят работа и да не извършват повече престъпления.

Дори за тежки престъпления присъдите рядко надвишават 10 години, а осъдените на доживотен затвор имат право да обжалват, след като излежат десетилетие - често присъдите им биват намалявани в диапазона 18-25 години. Скандинавската страна първа в Европа въведе електронни чипове за осъдените престъпници и се стреми да намалява издаването на малки присъди за леки престъпления, като ги заменя с обществени мерки, които са се доказали като по-ефективни в предотвратяването на рецидиви. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай