Шефка на музей рита футбол с момчетата

Шефка на музей рита футбол с момчетата | StandartNews.com

Балчик. Директорът на Историческия музей в Балчик Радостина Енчева определя себе си като "веселяк". Тя е зодия Риби. "Някои мислят, че всички риби са цаци, но това не е така - има и акули, че даже и пирани", шегува се тя. Като истинска риба тя плува уверено в живота, изповядвайки максимата, че "Природата е най - могъща! Тя е над всичко!", а по отношение на политиката казва: "Всички са маскари!".

Болката на Енчева е, че страната ни е изключително богата на култура, история и археология, а няма държавна политика. "Това е като всеки друг бизнес. Не можеш да очакваш само да получаваш, без да влагаш средства", казва Енчева. И допълва: "За съжаление, няма държавна политика и не се влагат средства в социализацията на културните обекти. Как да привлечем туристи, когато музеите ни не са ремонтирани, не са измазани дори. Била съм на специализации в Мюнхен и в Турция, там е различно - държавата влага пари. Ние, за разлика от другите страни, нямаме нужда да казваме, че на този камък е седнал еди-кой си, защото имаме какво да покажем на света - Татул, Перперикон, Аладжа манастир, Рилския манастир, храма на Кибела и какво ли още не, но нямаме държавна политика" - пали се Радостина, когато заговори за професията си.

За археологията я запалват разкопки на Джени баир в родния й Балчик преди повече от 10 години, когато започва работа. Така тя решава, че завършените български език и история са недостатъчни. Записва и археология, която завършва успешно и днес е единственият археолог в Балчик. "Специализирала съм античност, но се налага да работя и ранно и късно средновековие, изобщо всички периоди. Единствено досега не съм работила праистория" , казва още Енчева. Като находката на живота си, която ще запази завинаги в сърцето си, е откритият преди повече от 5 години храм на малоазийската богиня Кибела. "Това беше страхотно. Куриозното бе, че всички смятахме, че там е било сметището на древния град, а то излезе страхотно запазен храм", споделя с усмивка Енчева, която бе част от екипа с ръководител Игор Лазаренко, разкрил уникалния храм.

Радостина мечтае двамата й синове Виктор и Емо да живеят в един по-хубав свят, като вярва, че е възможно, ако всеки работи с хъс и сърце работата си, като нея. "Има моменти, в които нямам събота и неделя, но това не ми тежи, защото работя това, което обичам и харесвам", казва още Енчева. В свободното си време тя обича да играе с момчетата, като най-често карат колело, а не са редки и случаите, в които тя наравно с малчуганите рита топката в поредната футболна среща на децата. Хобито й е да пее и свири на пиано, като казва, че именно пианото и изпълнените творби на Бетовен й действат най-успокояващо след тежък работен ден. Що се отнася до пеенето, Радостина споделя, че обича да пее български песни и почти няма такива, които да не знае. Пее най-често, когато е сама у дома, както и в компания с приятели.

9-годишният Емо е пръв помощник на мама при разкопките. А днес дори решил да помага при разчистването на един от двата открити гроба неотдавна при разкопките на византийската крепост в града. По-големият - Виктор, още отсега пък бил запален по историята като предмет в училище, казва с гордост майката на двамата.

Радостина Енчева вече 6 години е директор на музея в Балчик и непрекъснато работи за неговото обновяване и популяризирането на експонатите му. "Искам да имаме туристи, които да идват и виждат нашите експонати и да научат и разказват за България" - казва Енчева. С усмивка признава, че от домакинската работа не обича да глади и мие чинии, а сред любимите й книги са приключенските. Любимата книга на младия археолог е "Сътворението" на Гор Видал, а родният Балчик е любимият й град за живеене.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай