Съдят Боб Дилън за расизъм

Съдят Боб Дилън за расизъм | StandartNews.com

Париж. Към Боб Дилън е предявен иск от хърватската организация на хърватите във Франция за предполагаем расизъм. Представители на Съвета на хърватите във Франция (CRICCF) са подали наказателна жалба във връзка с интервю, в което Дилън е направил сравенение между хърватите и нацистите, предаде Guardian.

"Проблемът с цвета на кожата е все още актуален в САЩ. Чернокожите знаят, че някои бели никога не са искали робството на приключва", казва Боб Дилън пред сп. "Ролинг стоун" преди една година, малко след излизането на последния му до момента албум Tempest. "Ако пък някой в рода ти е бил робовладетел или член на Ку-клукс клан, чернокожите просто го усещат. Тези неща носят тежестта си и в наши дни. Също както евреите усещат нацистката кръв и сърбите усещат хърватската."

След разпространението на цитата няколко хърватски радиостанции са свалили песните на Дилън от ротация.

Влатко Марич, главен секретар на организацията, определя изказванията като насаждащи омраза. "Не може хърватската нация да бъде съпоставяна с хърватските престъпници", казва той пред в. "Интернешънъл бизнес таймс".

Обвиненията идват по-малко от месец след като музикантът беше награден с Ордена на Почетния легион във Франция, най-високото отличие в страната. По време на турнетата си той е посещавал както Белград, така и Загреб.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай