С искрящ пелин загряха за Коледа в Змейово

И коварната напитка, и властта опияняват еднакво, отрезвяването е индивидуално, казва с усмивка кметът на китното селце Никола Пеев

С искрящ пелин загряха за Коледа в Змейово | StandartNews.com

Змейово. За седма поредна година празникът на пелина събра приятели на божествената напитка в старозагорското село Змейово два дни преди Коледа. „Змеевският пелин – най-добрия в околностите и по света" – с такива реклами бяха окичили бъчвите си производителите. Според майсторите на тази ароматна и коварна напитка много са версиите защо точно тук се произвежда от столетия най-добрия пелин. Според една от тях Змейово има най-много слънчеви дни годишно – над 300. Естествено е и в това слъчево селце, кацнало на един средногорски баир, да става и най-доброто грозде. Усталъкът на старите майстори, който се предава от поколение на поколение, обаче като че е най-логичното обяснение за славата на змеевския пелин.

„Абсолютна измислица е, че с пелина винопроизводителите спасявят разваленото си вино, хубавият пелин се прави от хубаво вино", категоричен е един от майсторите Валентин Вълев. Той е заврян зет в Змейово и е наследил тайните на пелинопроизводството от дядото на жена си. Има и 6 дка собствено лозе, което обработва с мерак. Вальо, както и повечето майстори, пазят в тайна своята рецепта като съставките на кока-кола. „Освен пелин, налагам още над 20 билки и най-различни плодове – ябълки, дюли, грозде", открехва мъничка част от тайнството Вълев.

Станимира Жекова пък е една от 5-те дами, които участват в традиционния конкурс за най-добър пелин. Нейната тайна за невероятния горчиво-сладък вкус пък е холандски пелин. „Отглеждам го двора си, от него слагам по една връзка наред с българския пелин, който е основата", посочва Станимира. Според нея жените имат по изтъчети вкус, който е по-чувствителен към ароматите и това ги прави не само съперници, но и по-добри майстори от мъжете. Тя признава, че на съпруга си поверява единствено грубата работа – брането на гроздето и претакането, което трябва се прави всеки божи ден поне 40-45 дни. Станимира и съпругът и бяха изкарали едно буренце и черпеха съборяните с удоволствие.

„Понякога като съм в настроение даже му пея...", шегува се главният художествен ръководител на общинския фолклорен ансамбъл „Загоре" Васил Герлимов. Той отдвана се е преселил в Змейово и минава за един от най-добрите майстори на пелина. След като поздрави публиката с лакардии за божествения пелин, Васко извади огромна дамаджана и почерпи зрителите на празника в читалището. „Няма начин да не спечели", пророкуваха благодарните зрители.

„Без кмета, този празник е невъзможен, от създаването му той е душата и сърцето на всяка инициатива", хвалят без притворство Никола Пеев съселяните му. На всичкото отгоре той е и изкусен майстор на пелина. Дори веднъж е печелил надпреварата в конкурса за най-добър производител – чрез „подставене лице" - съпругата си. „Властта и пелина си приличат по това, че и двете опияняват със своята сила, но отрезвяването е различно и строго индивидуално", казва с усмивка Чичо Пей. Той е известен с този псевдоним като карикатурист, публикувал е в почти всички български вестници, включително и във флагмана на хумористите - „Стършел". По случай празника Пеев бе наредил и малка изложба от карикатури във фоайето на читалището. Болен на системи с дамаджана от пелин бе едно от най-находчивите му хрумвания. А то въобще не е далеч от истината. Според фармацевти, някои от последните лекарства против рака са на основата на пелина. И като билка, и като напитка.

Многото димящи скари с вкусотии бяха естествената добавка на празника, който бе открит със залп на черешевото топче на войводите от клуба по родолюбие „Поп Минчо Кънчев". Освен с куп древни пушкала, те бяха дошли и с хайдушко барбекю. „Разработката е като в лабораториите на НАСА", казва войводата бай Стоян, измайсторил това невероятно чудо на кулинарията. То е с две странични „горелки", който могат да се поддържат с часове с 1-2 стиски лозови пръчки. Най-важното е, че това чудно барбекю, което изпича невероятно вкусна скара, е екологично и скрито по хайдушки – от комина му не излиза никакъв пушек, той се улавя от система от решетки.

До редакционното приключване на броя не стана ясно кой е грабнал приза за най-добър майстор на пелина от общо 19-те участници в конкурса. Още повече, че тази година, Оскарите всъщност бяха няколко – на официалното жури от изтъкнати сомелиери и на производителите от селото. За пръв път бе отличен и стопанинът на най-добре подържаното лозе. „Най-важното е, че в навечерието на Коледа, хората разпуснаха сърцата и душите си", доволен бе кметът Никола Пеев. Специално за празника той бе поканил прочутия ансамбъл „Златоград". С родопските каба-гайди и гласовитите си изпълнители – от малки деца до неостаряващи баби - той бяха духовното украшение на празника.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай