Петък,

Родни астрономи следят нов обект в Слънчевата система

От: Failed to load user -
3548
Родни астрономи следят нов обект в Слънчевата система
A
A
A

с. Юндола. Родни астрономи следят нов вид обект в Слънчевата система. Обектът е уникален по своето движение и първият по рода си засечен до момента. Това съобщи д-р Филип Фратев - Ръководител на обсерватория „Звездно общество-А79".

НАСА каталогизира обекта като транснептунов поради факта, че средното разстояние между него и Слънцето е по-голямо от това на планетата Нептун. От познатите ни, обаче над 650 000 астероида, няма сходен по своята орбита на движение, която и трудно би могла да бъде причислена към тази, на който и да е познат ни транснептунов обект", допълни още Фратев.

Нашите астрономи от обсерватория „Звездно общество А79" са наблюдавали астероида още в деня на неговото откритие на 9-ти срещу 10-ти август и благодарение и на техните наблюдения е изчислена позната ни към момента орбита на небесното тяло. Според д-р Фратев, може би става дума за "угаснала" дългопериодична комета, която след множество приближения до Слънцето е образувала дебела кора около ядрото си и тя не позволява детектирането на кометна активност.

Обектът е уникален по своята природа и ще бъде във фокуса на вниманието на специалистите през следващите месеци.


Всички новини от категория Мнения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички