Родни астрономи следят нов обект в Слънчевата система

Родни астрономи следят нов обект в Слънчевата система | StandartNews.com

с. Юндола. Родни астрономи следят нов вид обект в Слънчевата система. Обектът е уникален по своето движение и първият по рода си засечен до момента. Това съобщи д-р Филип Фратев - Ръководител на обсерватория „Звездно общество-А79".

НАСА каталогизира обекта като транснептунов поради факта, че средното разстояние между него и Слънцето е по-голямо от това на планетата Нептун. От познатите ни, обаче над 650 000 астероида, няма сходен по своята орбита на движение, която и трудно би могла да бъде причислена към тази, на който и да е познат ни транснептунов обект", допълни още Фратев.

Нашите астрономи от обсерватория „Звездно общество А79" са наблюдавали астероида още в деня на неговото откритие на 9-ти срещу 10-ти август и благодарение и на техните наблюдения е изчислена позната ни към момента орбита на небесното тяло. Според д-р Фратев, може би става дума за "угаснала" дългопериодична комета, която след множество приближения до Слънцето е образувала дебела кора около ядрото си и тя не позволява детектирането на кометна активност.

Обектът е уникален по своята природа и ще бъде във фокуса на вниманието на специалистите през следващите месеци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай