Продадоха цигулка от "Титаник" за $ 1,5 милиона

Продадоха цигулка от "Титаник" за $ 1,5 милиона | StandartNews.com

Лондон. Продадоха на търг цигулка от легендарния кораб "Титаник" във Великобритания за рекордна сума от 900 хил. лири, което е малко над 1 милион евро или 1,5 млн. долара.

Наддаването, организирано от аукционната къща "Henry Aldridge & Son", започна от 200 хил. лири. Името на купувача не се съобщава.

Цигулката оцелява при невероятни условия след корабокрушението в Атлантика преди 101 години, съобщи РИА "Новости".

Антиката е открита в чанта, привързана към тялото на 33-годишния англичанин Уолъс Хартли, потънал с "Титаник". Уолъс е бил ръководител на 8-членния оркестър, свирил до последната минута християнския химн "Nearer My God to Thee".

"Те са свирели със спасителни жилетки, но са знаели, че за тях няма спасителна лодка", каза Питър Бойд - Смит, изследовател на Титаник.

Цигулката е от палисандрово дърво и е изработена е през 1880 г. Подарена е на Уолъс от годеницата му Мария Робинсън и това е написано на сребърна плочка. Престояла във водата 10 дни. Канадските власти я връщат на Мария, а преди смъртта си през 1939 г. тя я поверява на Армията на спасението във Великобритания. Семейството я съхранява на тавана си.

100 години цигулката е била смятана за загубена, докато отново не се е появила през 2006 година. Специалисти в продължение на седем години са правили изследвания и през март тази година са потвърдили, че е оригинална.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай